I årevis fremstilte aktivisten Rachel Dolezal seg som svart. Nå sier moren at hun er hvit.

Aktivisten for svartes rettigheter gjorde alt for å stå frem som svart, men både foreldrene og fødselsattesten sier noe annet.

Spørsmålet om Rachel Dolezal løy om sin rasebakgrunn har igjen satt fart i en debatt om rase i USA.

Ble spurt i TV-intervju

The National Association for the Advancement of Colored People — best kjent som NAACP - er trolig USAs mest kjente organisasjon for svartes rettigheter. Dermed vakte det oppsikt da lederen for lokalavdelingen i Spokane, Rachel Dolezal, ble spurt av en TV-reporter om det virkelig var sant at hun var svart, slik hun selv hevdet. Dolezal forlot intervjuet for åpent kamera og svarte ikke på spørsmålet.

Lyst hår og fregner

Nå har foreldrene bekreftet at Dolezal er hvit. På bilder som barn, ungdom og ung, voksen kvinne har hun lyst hår og fregner.

Selv er hun imidlertid fremdeles vag.

— Det spørsmålet er ikke så lett som det høres ut som. Det er svært komplekst, og jeg vet ikke om alle ville forstå det, sier hun til lokalavisen The Spokesman-Review.

Lovbrudd å lyve om rase?

Rachel Dolezal fotografert i mars i år.

Den 37 år gamle Dolezal er amanuensis i afrikastudier ved et universitet og sitter i et kontrollorgan for den lokale politistyrken. I en del tilfeller vil man i USA på skjemaer måtte velge en rubrikk for rase, og lokale myndigheter undersøker nå om Dolezal har begått lovbrudd ved å lyve.

Aner fra Sverige, Tyskland og Tsjekkia

Moren, som ikke har hatt kontakt med datteren på mange år, er ikke i tvil om datterens bakgrunn. Hun sier datteren er hvit og at familien stammer fra Sverige, Tyskland, Tsjekkia og også har noen røtter blant USAs urfolk. Hun sier de har vært kjent med at datteren har fremstilt seg selv som svart, men har ikke sagt noe før de nå er blitt kontaktet av mediene.

— Det er veldig trist at Rachel ikke har vært seg selv. Hennes innsats for det afrikansk-amerikanske miljøet ville stått seg langt bedre, og argumentene ville hatt mer slagkraft, om hun bare hadde vært ærlig overfor alle, sier moren, Ruthanne Dolezal, som bor i Montana.

NAACP: Rase ikke diskvalifiserende

NAACP har i en pressemelding støttet sin lokalleder. Organisasjonen sier den er kjent med at saken er kommet opp på grunn av en juridisk krangel med slektninger og sier den respekterer Dolezals privatliv i denne saken.

— I 106 år har NAACP hatt en langvarig og stolt tradisjon med å få støtte fra folk av alle religioner, raser, farger og trosretninger. En persons rase-identitet er ikke hverken et kvalifiserende eller diskvalifiserende kriterium for ledere i NAACP, heter det i pressemeldingen.

Rachel Dolezal vokste opp sammen med adopterte svarte søsken, giftet seg med en svart mann og adopterte selv svarte barn.

- Forbløffer alle når det går andre veien

Debatten om rasetilhørighet er imidlertid i gang og amerikanske medier forteller om personer som det før har vært tvil om rasebakgrunnen til. Men vanligvis har det handlet om svarte som har fremstilt seg som hvite eller blitt oppfattet som det.

— Folk vil normalt bli identifisert med den rasen som er minst stigmatisert. Det forbløffer alle når det går andre veien, sier psykologiprofessor Derald Wing Sue ved Ivy League-universitetet Columbia til The Washington Post.

- Hvit skyldfølelse

Sue er imidlertid ikke så overrasket. Han har studert hvordan hvite amerikanere tar rasisme inn over seg. De oppdager en latent rasisme i seg selv, opplyser han, og begynner å se de negative konsekvensene av rasisme.

— Noen av dem vil bli aktivister mot rasisme, men andre vil gå lengre og overidentifisere seg med den marginaliserte gruppen. De ønsker å være svarte, sier professoren, som mener Dolezal er blitt et eksempel på hvit skyldfølelse som er tatt helt ut.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook.