Danske Noma tredje beste restaurant i verden

Danskenes stolthet Noma måtte mandag se seg slått av Girona-restauranten El Celler de Can Roca i kåringen av verdens beste restaurant.

Rene Redzepi, sjefen for den danske restauranten Noma måtte se seg slått av en spansk og en italiensk restaurant i årets kåring. Tidligere har hans restaurant vært regnet som den beste i verden.

Også italienske Osteria Francescana, som holder til i Modena i Italia, ble vurdert som bedre enn Noma. Men København-restauranten holdt stand på en tredjeplass.

Det er britiske Restaurant Magazine som står bak kåringen. I fjor var Noma på førsteplass, El Celler de Can Roca på andre og Osteria Francescana på tredje.

Ingen norske restauranter var blant de 50 beste i kåringen, men i magasinets utvidede liste er Maaemo i Oslo å finne på en 64. plass.

— Vi er begeistret over å klatre på listen over World’s 50 Best Restaurants, og vi er beæret over å bli anerkjent av stemmepanelet. Verden er stor, og denne anerkjennelsen er et stort løft til teamet vårt som bruker så mye tid på restauranten, sa Esben Holmboe Bang, kjøkkensjef og medeier i Maaemo til Aftenposten, da de 50-100 restaurantene i verden ble annonsert forrige uke.

Kreativ brødretrio vant

Den spanske vinnerrestauranten ligger i Girona og blir drevet av brødrene Joan, Jordi og Josep Roca. Den vant også i 2013 og blir berømmet for sin kompetanse innen både tradisjonell og nyskapende kokkekunst.

– Nysgjerrighet og kreativitet har drevet Roca-brødrene tilbake til toppen, skriver Restaurant Magazine på sitt nettsted.

– Dette er en restaurant som aldri har glemt sine beskjedne røtter, sin familiære varme eller behovet for å servere delikate retter og enestående viner, het det videre i vurderingen.

Noma revansjelysten

Kåringen, som regnes som et uoffisielt VM for restauranter, ble startet i 2002. Siden den gang har Noma vunnet fire ganger, men den danske matperlen klarte ikke å gjenskape suksessen i år.

– Vi er glade for å bli kåret som nummer tre, men jeg tror også at vi kan ta førsteplassen igjen, sier Noma-direktør Peter Kreiner ifølge Ritzau.

Spådommen begrunner han med at han aldri har hatt et bedre team av kokker på restauranten.

– Vi har et sinnssykt godt lag. Det beste laget vi noen gang har hatt på Noma. Jeg mener også at vi har hatt vårt beste år noensinne. Derfor er det litt morsomt å se tilbake på et fantastisk år, uten at vi får prisen, sier han.

Årets kåring er blitt beskyldt for å være påvirket av «hyggelige» avtaler mellom restauranter og medlemmer av juryen som teller 972 uavhengige eksperter.

Arrangøren leide derfor inn konsulentfirmaet Deloitte for å overvåke stemmeprosessen.