Rishi Sunak blir ny toryleder og dermed Storbritannias neste statsminister

Rivalen Penny Mordount fikk ikke nok nominasjoner og trakk seg fra lederstriden. Dermed var Rishi Sunak den eneste kandidaten igjen. Britene får nå sin tredje statsminister på syv uker.

Rishi Sunak blir Storbritannias nye statsminister etter å ha danket ut Penny Mordaunt i toryenes lederstrid mandag.

– Jeg lover at jeg skal tjene dere med integritet og ydmykhet. Jeg skal jobbe dag ut og dag inn for å levere til det britiske folk.

Det sa Sunak da han for første gang som partileder - og kommende statsminister - talte i 17-tiden norsk tid mandag.

Han understrekte at Storbritannia har behov for stabilitet og samhold.

– Det er det største privilegiet i mitt liv å tjene partiet og landet. Men det er ingen tvil om at vi står foran store økonomiske utfordringer, la han til.

Motkandidater trakk seg

Rollen som ny partileder for toryene sto mandag mellom Rishi Sunak og Penny Mordaunt etter at landets tidligere statsminister Boris Johnson trakk seg som kandidat søndag kveld.

Mandag kom meldingen om at også Mordaunt ikke hadde sikret seg 100 nødvendige nominasjonsstemmer og trakk seg fra lederstriden. Det melder Reuters.

Meldingen om at hun trakk seg kom klokken 15 norsk tid. Det var samtidig som nominasjonsfristen gikk ut.

Dermed var Sunak den eneste kandidaten igjen til å ta over som leder for Det konservative parti, toryene. Det ble kunngjort av toryenes såkalte 1922-komité. Komiteen er ansvarlig for ledervalg i partiet.

Sunak blir også landets statsminister. Det skjer imidlertid ikke før han får en formell invitasjon av kong Charles til å danne regjering. Dette skjer tirsdag, ifølge Storbritannias statsministerkontor.

Rishi Sunak (foran i midten) sammen med medlemmer av toryenes 1922-komité. Komiteen hadde nettopp kunngjort at Sunak blir partileder.

Kortvarig forgjenger

– Dette er en historisk avgjørelse og en som viser, nok en gang, mangfoldet og talentet i vårt parti, sa Mordaunt i uttalelsen der hun meldte at hun trakk seg.

– Rishi har min fulle støtte, la den tidligere forsvarsministeren til.

Nominasjonsseieren mandag skjer fire dager etter at Liz Truss kunngjorde sin avgang torsdag. Da hadde hun vært seks uker i jobben, noe som gjør henne til landets kortest sittende statsminister.

Folk strømmet mandag til statsministerboligen 10 Downing Street i London for å få med seg det politiske dramaet.

Hun tiltrådte etter å ha danket ut tidligere den tidligere finansministeren Rishi Sunak i forrige lederstrid, som fant sted etter at Boris Johnson gikk av som statsminister. Det var blant annet som følge av «partygate»-skandalen. Der kom det frem at Johnson hadde hatt flere ulovlige fester i statsministerboligen i 10 Downing Street under koronanedstengingen.

Les også

Drømmemannen flytter inn i Downing Street

Truss ble regnet som politisk lengre til høyre enn Sunak. Da hun ble statsminister, la hun frem et «minibudsjett» som skapte furore i britisk økonomi. Truss og finansministeren Kwasi Kwarteng ville blant annet gi store skatteletter til landets rikeste. Dette skulle finansieres ved å ta opp høyere utenlandsgjeld.

– Tiden for intern debatt er helt og fult over

Budsjettet ble dårlig tatt imot, også innad i partiet. Selv etter at hun hadde vraket mange av forslagene og sparket Kwarteng, var det mange av partifellene som ville se Truss gå.

Torsdag 20. oktober fikk de viljen sin.

Liz Truss kunngjorde torsdag 20. oktober at hun gikk av som statsminister og partileder. Da hadde hun hatt jobben i bare seks uker.

– Gratulerer til Rishi Sunak med utnevnelsen til å bli leder for Det konservative parti og vår neste statsminister, tvitret Truss mandag.

– Du har min fulle støtte, føyde hun til.

Rishi Sunak tiltrer i en turbulent tid for toryene og britisk politikk. Det konservative parti er sterkt splittet. Storbritannia er preget av energikrise, inflasjon og store sosiale forskjeller.

I tillegg skaper brexit stor usikkerhet for samfunnet og økonomien.

Samtidig har Sunak flere motstandere blant partifellene. Han anklages for å ha dolket Boris Johnson i ryggen. Flere mener også at han ikke har det som skal til for å kunne sikre toryene valgseier.

– Han vant ikke over Liz Truss i forrige måned. Han har ikke blitt en valgvinner mindre enn to måneder senere, sa en anonym konservativ politiker til Reuters.

Andre understreker viktigheten av å nå samle seg bak Sunak.

– Dette er tiden for at hele partiet kommer sammen og forener seg helt bak Sunak, mens han starter det avgjørende arbeidet med å håndtere utfordringene vi står foran som land, sa partisekretær Jake Berry i en uttalelse.

– Tiden for intern debatt er helt og fult over, understreket han.