Verden

Klart for TV-duell i natt

Spenningen er høy og risikoen stor når George Bush og John Kerry i natt møtes til debatt ansikt til ansikt for første gang i valgkampen.

 • >korrespondent Kristin Nilsen
 • Aftenpostens<br

Forberedt. De siste dagene har USAs president og demokratenes presidentkandidat overlatt den gjensidige utskjellingen til visepresidentkandidatene, mens de selv har trukket seg tilbake til roligere omgivelser.Der har de drevet intense forberedelser til nattens TV-debatt, vel vitende om at millioner av amerikanske velgere kommer til å følge hvert ord og registrere det minste tegn på svakhet. På ranchen til president Bush i Texas har betrodde medarbeidere etter tur spilt rollen som John Kerry. I landlige omgivelser i delstaten Wisconsin har John Kerry studert Bush' debatt-teknikk ved å pløye gjennom videoer med presidentens taler. For John Kerry, som ikke er like kjent blant velgerne som Bush, er nattens debatt en mulighet til å nå ut til alle de 50 delstatene på en gang. Er han lur, bruker han den til å forklare klart og tydelig hvor han står i Irak-krigen og vise at han ikke er den upålitelige værhanen republikanerne har klart å stemple ham som.

Bush står sterkest

Flere meningsmålinger de siste dagene viser at Bush leder med mellom fem og åtte prosentpoeng på Kerry. Dermed stiller president Bush med de sterkeste kortene når de to møtes i Miami i Florida, der den første i en serie av tre presidentdebatter finner sted. I Miami skal de to diskutere utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhet. Det er det heteste stridstemaet i den amerikanske valgkampen, og de to siste ukene har også Kerry gjort det til et hovedtema med sterke og aggressive angrep på Bush.Selv om Bush har ledelsen, er den ikke større enn at han må jobbe hardt for å overbevise velgerne om at de er tryggest med ham som president.Den største utfordringen har likevel Kerry, som må klare å overbevise velgerne om at det er fornuftig å bytte øverstkommanderende mens landet befinner seg midt oppe i en krig.— Du kan ikke bare si at velgerne kan stole på deg, du må vise det også, påpeker David Birdsell, medforfatter av boken "Presidential Debates".Amerikanerne velger ikke president ut fra politikken alene. De må like kandidaten og føle at de kan stole på ham. Her har Kerry fortsatt en stor jobb å gjøre i de fem ukene som gjenstår før valget den 2. november.

Ulik stil

Både Bush og Kerry regnes som drivende dyktige debattanter, men med helt forskjellig stil. Bush er kjent for å utmeisle et budskap og holde seg til det. Slik fremstår han som fast og besluttsom. Han er dessuten en mester i å gjøre egne svakheter om til et pre.Kerry har enorme kunnskaper, tenker dypt og går for å være en mester i å bygge opp overbevisende argumentrekker.Valgkampledelsen i begge leirer er påpasselig med å fortelle at verken Bush eller Kerry noen gang har tapt i politiske dueller. Slik håper de at forventningene ikke spennes for høyt i tilfelle deres kandidat skulle komme uheldig ut.Lite overlates til skjebnen når de amerikanske presidentkandidatene møtes til debatt. Etter å ha forhandlet i flere måneder, har kandidatenes advokater nedkommet med en avtaletekst som fyller hele 32 sider. Her er alt med; fra forbud mot å ta bilder bakfra via når det er lov å håndhilse til forbud mot å stille direkte spørsmål til motkandidaten.Men medbrakt sminkør er lov for begge parter.

 1. Les også

  Høyspente debattnerver

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Derfor har Clinton fortsatt grunn til å glise

 2. VERDEN

  Trump er fortsatt favoritt til å vinne presidentvalget. Men han vil slite med å slå Joe Biden.

 3. VERDEN

  Syv duellbrølere i amerikanske presidentvalg

 4. VERDEN

  Krigshelten og senatoren John McCain (81) er død. Senatoren var egenrådig, rettskaffen og modig til det siste.

 5. VERDEN

  Joe Biden blir trolig presidentkandidat. Hvem tar han med seg på laget?

 6. VERDEN

  Unge demokrater tar opp kampen mot Trump. Først må de slå partifeller som nærmer seg 80