Dronning Elizabeths leger er bekymret for helsen hennes

Familiemedlemmer av dronning Elizabeth har reist til Skottland for å besøke henne etter bekymringsmeldinger fra legen.

Dronning Elizabeth II venter på Liz Truss, som er den 15. statsministeren hun har utnevnt i regentperioden. Bildet er fra Balmoral 6. september.

Dronning Elizabeths leger er bekymret for helsen hennes og ber henne være under medisinsk tilsyn, opplyser det britiske slottet.

Onsdag ble det kjent at dronningen måtte avlyse oppdrag etter råd fra legene. De anbefalte henne da å hvile.

– Etter nye undersøkelser i morges, er dronningens leger bekymret for hennes majestets helse og anbefaler at hun er under medisinsk tilsyn. Dronningen har det komfortabelt og er på Balmoral, heter det i en uttalelse fra slottet.

Balmoral er dronningens residens i Skottland og den 96 år gamle dronning Elizabeth har vært på sommerferie her siden juli. Kronprins Charles og Camilla reiste til Balmoral med helikopter for å være hos dronningen, ifølge Reuters. Han er nå ved sin mors side, ifølge britiske medier. Prins William, som er nummer to i arverekkefølgen, er også på vei til Balmoral, bekrefter hoffet.

Også Prins Harry og Meghan er på vei til Skottland.

Den britiske statskringkastingen har avbrutt ordinær programmering og sender nyheter om Dronningen.

Møtene som dronningen utsatte, var dagen etter hun hadde utnevnt Liz Truss som ny statsminister, den 15. statsministeren hun har utnevnt i løpet av karrieren. Det skjedde på Balmoral, og dette var første gang dronningen viste seg offentlig på flere uker.

Statsministeren deltok i en debatt i parlamentet om energikrisen da en rådgiver hvisket henne i øret. Hun reiste seg med en alvorlig mine og forlot underhuset kort tid etter. Det er ikke kjent hva budskapet var. Truss har sammen med hele det politiske Storbritannia sendt støtteerklæring til dronningen og kongehuset. Hun skriver i en uttalelse at «hele landet er dypt bekymret» for nyhetene om dronningens helsetilstand.

Detaljene rundt hennes helsetilstand er ikke kjent, men det er kjent at dronningen den siste tiden er blitt dårligere til bens. Da hun møtte Truss på tirsdag, brukte hun stokk. Elizabeth hadde en covid-19-infeksjon i februar, men hun hadde kun milde symptomer.

Dronning Elizabeths ektemann prins Philip døde 9. april 2021. Dronning Elizabeth er også overhode for samveldet av nasjoner. Hun er formelt også statsoverhode i en rekke land, blant annet Australia og Canada.

Charles og Camilla har reist til Balmoral for å være sammen med dronningen.

Kan ta over som konge i pensjonistalder

Når dronning Elizabeth dør er det hennes sønn som står som neste i rekken av tronarvinger. Prins Charles (73) har ventet på å bli konge hele livet.

Aftenposten har tidligere skrevet om hva som kan vente det britiske folk om Charles tar over:

  1. Med kong Charles vil britene få en konge som i beste fall blir respektert, men langt fra elsket. Prins Charles er ikke blant kongehusets mest populære. Det er derimot dronningen og prins William, den tredje til tronen i den britiske arverekkefølgen.
  2. Prins Charles har lenge vært ansett som kongehusets rebell og radikaler. Opptatt av alternativ medisin, hagearbeid, klima og arkitektur. Sånn sett har han en del tidsriktige meninger, men dog ikke veldig konservative. Og mens dronning Elizabeth ikke har sagt en kontroversiell ting i hele sitt liv, har det ofte vakt oppsikt at prins Charles sutrer og klager og mener en masse offentlig.
  3. Prins Charles har måttet leve med imaget som en ufølsom og umoden prins. I TV-dramaet The Crown blir han fremstilt som en selvopptatt, furten og utro ektemann. Dette imaget er i ferd med å blekne nå.

Lengst regjerende monark

Dronning Elizabeth ble høsten 2015 den lengst regjerende monark i Storbritannia, da hun passerte dronning Victoria, som regjerte i 63 år og 216 dager.

Elizabeth er eldste datter av kong Georg 6 og dronning Elizabeth. Hun etterfulgte sin far på tronen ved dennes død 6. februar 1952 og ble kronet i Westminster Abbey i London 2. juni 1953. Hun ble gift i 1947 med prins Philip, hertug av Edinburgh. De har fire barn: Charles, prins of Wales, Anne, the Princess Royal, Andrew, duke of York og Edward, earl of Wessex.

Dronningen er et svært viktig symbol for det britiske folk. Den britiske kongefamilien har flere ganger vært i hardt vær de siste årene.

Dronning Elizabeth II er dronningen av Storbritannia og symbolsk overhode for Samveldet av nasjoner. Samveldet av nasjoner består av 54 medlemsland eller stater. Alle medlemmer er tidligere britiske kolonier.

I dag er de fleste landene selvstendige republikker eller har en annen monark enn Dronning Elizabeth II. Når Barbados blir republikk, har 15 land den britiske dronningen som statsoverhode. Disse landene kalles samvelderiker.