Saudi-Arabias nye pengemaskin

Med stolthet viste Saudi-Arabias oljeminister sin norske kollega sin nyeste pengemaskin. Fortjenesten hver måned er 1 milliard dollar.

Det gigantiske anlegget ble åpnet i fjor høst, tre måneder før tiden. Og i går var det en tydelig fornøyd Ali al-Naimi som viste sin norske oljeministerkollaga Thorhild Widvey rundt i kontrollrommet sammen med direktøren i det statlige oljeselskapet Saudi Aramco.Dette området nordøst i Saudi-Arabia huser verdens største eksportterminal for supertankere, og Midtøstens største oljeraffineri.Slikt blir det penger av, spesielt med dagens oljepris. For produksjonskostnaden for hvert fat olje som hentes opp her, er på to dollar fatet. Oljeprisen er nå mellom 45 og 47 dollar, men ettersom oljen herfra ikke holder så høy kvalitet, er prisen noe lavere.Likevel sitter selskapet igjen med nærmere 40 dollar i fortjeneste på hvert eneste fat som hentes opp. Og det produseres 800 000 fat hver dag fra Qatif og Abu Safah, som ligger i sjøen utenfor. Tilsammen utgjør dette en fortjeneste på nær 1 milliard dollar hver måned fra disse to feltene alene.Thorhild Widvey var tydelig imponert.— Det er utrolig store forhold. Det er kanskje det største inntrykket. Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør, og vi skjønner dimensjonene av det når vi flyr over og ser den enorme størrelsen, sier Widvey til Aftenposten.

Prisene avgjør.

Den eventyrlige fortjenesten forutsetter naturligvis at prisnivået holder seg på dagens nivå, og det er slett ikke sikkert. Organisasjonen for oljeeksporterende land, OPEC, er forventet å erstatte prismonnet mellom 22 og 28 dollar fatet på sitt møte neste måned, et monn som nå er suspendert.Men oljeminister Ali al-Naimi ville i går ikke gi noen signaler om hvilke forventninger han har til oljeprisen.

<b>Ali al-Naimi</b> viste i går Thorhild Widvey rundt på kontrollrommet, der oljefeltene Qatif og Abu Safah i Saudi-Arabia styres fra.