Midtøsten-korrespondent Silje Rønning Kampesæter tok også beina fatt. Her i Ajloun-skogen nord i Jordan.

– Jeg syns dere sa det skulle være en lett tur, peser en av turoperatørene mens hun basker seg gjennom busker og kratt.

Solkremen er påsmurt, capsen trukket godt ned i pannen og sekken er fylt med flere liter vann. Vi er på skogstur i et land som består av cirka 75 prosent ørken. Et av verdens tørreste land.

– Jeg har vært i Jordan nesten hver eneste sommer siden jeg var liten, men ikke engang jeg visste at det fantes så mye skog her, påpeker en annen mens hun kikker seg rundt.

Turen er arrangert i samarbeid mellom Jordan Trail Association – en slags nyopprettet jordansk versjon av Den Norske Turistforening (DNT) – og Jordan Inbound Tour Operators Association (JITOA) en privat fagforening for industrien.

Det er kun bransjefolk med, og målet er å få turoperatører i Jordan til å endre målgruppe.

Tøffe tider for turistindustrien

For det går ikke så bra med turistindustrien i Jordan. Selv om landet i seg selv er forholdsvis fredelig, har urolige naboer sørget for å skremme turistene til andre destinasjoner.

– Industrien går gjennom en røff tid nå, forteller Lina Al Khaled som er direktør i fagforeningen JITOA.

Lina Al Khaled, direktør i fagforeningen JITOA, og Jordan Trail Association jobber nå sammen for å få turoperatører til å ta i bruk en nyutviklet sti som går Jordan på langs. Dette er første introduksjonstur og flere skal det bli.
Silje Rønning Kampesæter

Hun sier tilbakemeldingene de får fra turoperatørene samt informasjon de henter inn via undersøkelser, peker på at folk anser Jordan som en utrygg destinasjon.

Al Khaled forteller at situasjonen i industrien er så alvorlig at hoteller har måtte stenge, turoperatører bruker større deler av budsjettene på PR. Mange har blitt stående uten jobb. JITOA har gått fra å ha 60 medlemsorganisasjoner – til rundt 40.

Viktig inntekt for landet

Jordan sto ikke fremst i rekken da verdens naturressurser ble delt ut. De har verken olje eller gass og er det nest vannfattigste landet i verden. Landet har høy gjeld og er helt avhengig av økonomisk bistand.

Turisme er Jordans nest største inntekt, etter overføringer fra utlandet. Men flere har pekt på de enorme utviklingsmulighetene som ligger i å lokke turister til landet. Jordan er nemlig fullpakket med arkeologiske kulturskatter.

Skattekammeret i Petra - en oldtidsby lenger sør i Jordan - er et av Jordans mest populære turistmål.
REUTERS / Muhammad Hamed / NTB Scanpix

Jordanske myndigheter har derfor investert mye i sektoren det siste tiåret. Målet har vært å doble størrelsen på industrien og ikke minst prosenten den utgjør av landets bruttonasjonalprodukt – som i dag er rundt 10 prosent.

Og industrien var på vei opp før den arabiske våren begynte i 2011, med sin absolutte topp i 2010. Så begynte det å gå nedover igjen. Grafen under viser hvordan turistindustrien i Jordan har utviklet seg siden 1995.

Opplevelser og action

Men Jordan vil ikke lenger bare busse turistene frem og tibake mellom Petra – som riktignok står på Unescos verdensarvliste – og Jordans største dal, Wadi Rum, hvor T.E. Lawrence fartet frem og tilbake på tidlig 1900-tallet.

Amjad Shahrour, som var med å starte Jordan Trail Association (JTA), tar bilde av gruppen under en av pausene.
Silje Rønning Kampesæter

– Kulturturistene er ikke lenger hovedfokusområde, konstaterer Al Khaled.

Hun sier at de har merket seg at turister som er mer interessert i opplevelser og eventyr er en mer motstandsdyktig turistgruppe. Derfor har ikke bransjen som har spesialisert seg innenfor dette, blitt like hardt rammet.

Jordan på langs

Derfor trasker de gjennom Ajloun-skogen nord i Jordan i dag. Og mer trasking skal til, for nå er det opplevelsesturisme som gjelder.

De siste årene har lokale turguider og turentusiaster jobbet med å utvikle det som er i ferd med å bli kjent som The Jordan Trail. Kort fortalt er det en tursti som går langs på langs av hele Jordan. Hele turen er på mer enn 600 kilometer og tar rundt 40 dager. Dette er første prøvetur med fagforening og et knippe turoperatører.

Selv om det tar rundt 40 dager å gå hele Jordan på langs har Jordan Trail Association (JTA) delt inn etappene i åtte forskjellige sekvenser. Dagens gruppe fikk bare en smakebit av det igjen og gikk litt over 10 kilometer.
Silje Rønning Kampesæter

– Den ble ferdig kartlagt i april i år og nå jobber vi med å videreutvikle de mer enn 52 landsbyene langs ruten. Gjøre dem bedre rustet til å ta imot turister, forteller Amjad Shahrour, som var med å starte Jordan Trail Association (JTA) i 2015.

Amjad Shahrour jobbet tidligere som turoperatør. Nå bruker han all tid på å videreutvikle den over 600 kilometer lange turstien.
Silje Rønning Kampesæter

For mange nordmenn høres det kanskje ikke så oppsiktsvekkende ut med turgåing. Men her i Jordan og i Midtøsten for øvrig, er det ikke lenger tradisjon for denne typen aktiviteter.

Nøkkelordene er riktignok «ikke lenger» – fordi de nye turstiene er basert på flere tusen år gamle stier og handelsruter som en gang krysset ørkenlandet.

Hjelper lokalsamfunnene

Shahrour forteller at prosjektet også skal komme lokalsamfunnene til gode.

Derfor skal turoperatørene besøke både et kjekshus og et såpehus – begge har lokale produkter. I tillegg drar vi for å se på to forskjellige private hjem, hvor turister som tørster etter den autentiske jordanske opplevelsen, kan leie seg inn hos en familie.

Umm Ahmed (i midten) snakker med Lina Al Khaled (t.h.) som er direktør i fagforeningen JITOA. Hun vil veldig gjerne at flere skal komme å bo hos henne på sin vandring gjennom Jordan.
Silje Rønning Kampesæter

– Hva er dette? Airbnb? spør Umm Ahmed en av turoperatørene nysgjerrig.

Hun har akkurat tatt imot oss i oasen av en hage, og er litt irritert på den lokale guiden vår, som hun for øvrig er i slekt med. Først og fremst fordi han ikke hadde varslet besøket. Nå står hun der, kun med kaffe å servere gjestene.

Men også fordi hun mener han ikke promoterer hjemmet hennes godt nok.

For Umm Ahmed er leieinntektene et viktig bidrag til husholdningen. Før mannen døde for sju år siden hadde han snakket om å leie ut. Da han gikk bort tok hun saken i egne hender. Turoperatørene tar notater og stiller spørsmål. I dette hjemmet skal de få en idé om hva de kan anbefale turistene sine. Dessverre står ikke turistene i kø – ennå.

Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.