Verden

For 100.000 kroner kunne de fått pass og flysete

ISTANBUL/OSLO (Aftenposten): Med et juksepass, en flybillett og en porsjon flaks ville de vært sikret en trygg flukt til Vest-Europa. I Aksaray i Istanbul kan flyktninger kjøpe såkalte look-alike-pass og få hjelp til å ligne på eieren.

Båtflyktninger reddes i land på den greske øya Rhodos. Nikolas Nanev, AP/Scanpix

 • Mona W. Claussen
  Journalist

Så langt i år har 1750 mennesker druknet på vei over Middelhavet. De som setter seg i båtene, betaler fra 7000 kroner og oppover for selve sjøreisen.

Flyktninger som har mer penger, kan velge atskillig sikrere reisemåter. For 100.000 kroner får man et juksepass og en flybillett til Vest-Europa. Er man heldig, går man tvers gjennom passkontrollen, spiser sin flymat og søker asyl idet man lander på svensk, norsk eller tysk jord.

Utgir seg for å være svenske

Tyrkiske Istanbul er ett av de travleste avreisestedene. Den første flighten til Sverige går klokken 07.30 om morgenen, den siste går klokken 22.00.

Foran hver en eneste take off, syv dager i uken, sitter politimannen Krister Salomonsson eller en kollega parat til å sjekke passasjerenes papirer. De avslører folk som forsøker å utgi seg for å være svenske.

— Ved enkelte flyavganger avslører vi hele familier med pass som ikke er deres egne, forteller Salomonsson.

Svært få av disse passene er stjålet. Noen pass er falske, men hovedtyngden er ekte pass som bæres av feil person.

Les også:

Les også

«Jeg tenkte på mine egne barnebarn. Og ba til Gud om at han skulle overleve»

Kjøper look-alike-pass

Over 170.000 svenske pass er på avveie. Endel av dem omsettes nettopp i Tyrkia, der syrere og andre flyktninger forsøker å reise vestover.

Over 170.000 av disse er på avveie. regjeringen.se

Om flyktninger skal ha en sjanse til å komme seg forbi check-in og gate, må de ha pass som viser at de er vesteuropeiske statsborgere. Mange kjøper svenske look-alike-pass, altså ekte pass der personen på passbildet ligner dem selv. Bare Frankrike forsyner det illegale markedet med flere look-alike-pass enn Sverige, og omsetningen av svenske papirer fortsetter å øke, viser en fersk svensk rapport. Disse passene brukes oftest av syrere, men også somaliere, irakere og afghanere er overrepresentert.

Utstyrt med et slikt pass går man gjennom sikkerhetskontrollen på vanlig måte. Vel fremme i Sverige går man til politiet og søker asyl.

Oppsøker smuglerområdet i Istanbul

«Pakketuren» med look-alike-pass og flybillett koster altså 100.000 kroner, mer enn ti ganger så mye som de risikofylte turene over Middelhavet.

Omsetningen skjer i stor grad i Aksaray-området i Istanbul, som i flere år har vært et tilholdssted for menneskesmuglernettverk. Det kommer frem i en politirapport laget på oppdrag for det svenske justisdepartementet.

På bestemte kafeer og butikker i dette området kan man komme i kontakt med smuglere som i bytte mot penger hjelper flyktninger på veien til et nytt liv i Nord-Europa.

Flere av dem som har flyktet til Sverige, har i intervjuer fortalt om smuglere i Aksaray som sitter på et stort antall svenske pass. Etter å ha funnet et pass med et bilde som er mest mulig likt kjøperen, geleider smugleren flyktningen til en frisør i samme område som sørger for at frisyren er mest mulig lik passeierens.

Deretter går turen til flyplassen, ofte ikke mer enn noen dager — maks et par uker - etter at flyktningen først tok kontakt med smugleren.

Les også:

Les også

Dette kan Europa gjøre med flyktningemarerittet

Spanere på innsiden

— Fly til Sverige går både fra Atatürk-flyplassen og fra Sabiha Gökçen-flyplassen. Når personalet fatter mistanke, ringer de oss. De sender over bilde av passasjeren, og så sjekker vi mot våre databaser. Det hender at vi også snakker med vedkommende og hører om hun eller han forstår svensk, sier politimannen Krister Salomonsson.

Siden årsskiftet har han bidratt til å stoppe 185 mennesker som ikke hadde gyldige papirer. 125 av dem prøvde seg med look-alike-pass.

Menneskesmuglerne er uhyre profesjonelle, mener han. Endel fluktforsøk kanselleres mellom check-in og gate fordi man åpenbart har spanere på plass. De gir beskjed hvis det er mange kontrollører ved den aktuelle gaten.

Passene sperres

De svenske politifolkene får ikke arbeide inne på tyrkiske flyplasser. De sitter på generalkonsulatet i Istanbul og avventer oppkall fra flyselskaper eller tyrkisk politi. Først når de slår alarm, kan svensk politi engasjere seg.

Tidligere var det et problem at tyrkisk politi ikke hadde noe godt system for å sende beslaglagte pass tilbake til svenske myndigheter. Dette skapte en mistanke om at passene ble solgt på nytt.

- Nå er det et bedre system på dette. Passene blir sperret og returnert, sier Salomonsson.

Han sukker litt over det store antallet pass på avveie. I Sverige er det lett å få utstedt stadig nye pass, samtidig som man selger sitt gamle. Nå er det forslått en innstramning som betyr at man får utstedt maks tre pass på fem år.

 1. Les også

  Krevende dager for italiensk kystvakt

 2. Les også

  Australia tvinger båtflyktninger til å snu

 3. Les også

  Babis Manias (65) klarte å redde mange, men måtte gi opp den lille gutten

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Libya
 2. Flyktninger
 3. Syria

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyrkia plukker opp tusenvis av migranter. Antallet er blitt doblet siden i fjor.

 2. VERDEN

  – Angrip, roper menneskesmuglerne, og et titall migranter løper mot vogntogene

 3. VERDEN

  Svensk kvinne flyktet fra IS-leir i Syria – Utenlandske IS-kvinner betaler opp mot en million for å rømme

 4. KRONIKK

  Norges flyktningmål er nådd. Strengest i Europa! | Trude Jacobsen

 5. VERDEN

  - Tyrkia er blitt det nærmeste stedet der IS finner utenlandske terrormål

 6. VERDEN

  Full fest i Istanbul i kveld: – Erdogan får til det meste