Verden

Han er 62 år og har jobbet for EU i 23 av dem. Et halvt år før høstens valg kan tyskerne ikke få nok av denne politikeren.

For første gang i det tyske sosialdemokratiets 153 år lange historie er en partileder enstemmig valgt. Han heter Martin Schulz.

Så glad ble Martin Schulz (i midten) da stemmene i partiledervalget ble talt opp og han fikk alle sammen.
 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke
  Journalist

Han kunne lest høyt fra telefonkatalogen og folk ville jublet. Slik beskrives den euforiske stemningen rundt Schulz. At en avgått Brussel-politiker skulle ta de tyske sosialdemokratene til uventede høyder et halvt år før valget, ville ingen spådd før jul.

– Ikke siden 1949 har en valgkamp begynt så heftig for de tyske sosialdemokratene, skriver en kommentator i Süddeutsche Zeitung.

I høst lå det sosialdemokratiske partiet (SPD) og vaket rundt 20-tallet på meningsmålingene, hele 15 prosentpoeng under konkurrenten kristeligdemokratene (CDU). Ingen av de aktuelle kanslerkandidatene så ut til å ha den minste mulighet mot sittende Angela Merkel.

Trette velgere så for seg en like forutsigbar valgkamp som i 2013, da Merkel var den udiskutable vinneren fra start til slutt og hennes tidligere finansminister Peer Steinbrück aldri hadde en sjanse.

Kjemper om kanslertronen 24. september: sosialdemokraten Martin Schulz og kristeligdemokraten Angela Merkel fremstår som personlige kontraster.

Stemningen bråsnudde

Men da Martin Schulz snudde ryggen til Brussel og gikk inn i den hjemlige politikken, snudde stemningen brått og alt ble annerledes. På meningsmålingene ligger SPD og CDU nå tett i tett. Også tyske medier virker overrasket og overveldet av euforien omkring Schulz:

 • Hypen omkring Martin Schulz har nådd bisarre høyder. Og Schulz vil åpenbart ri bølgen så lenge som mulig. (...) Sosialdemokratene elsker Schulz også fordi de endelig igjen vil elske noen, skriver avisen Münchner Merkur.
 • Innholdsmessig har han hittil hatt lite visjonært å tilby. Men Schulz har forstått vår postfaktiske tidsalders følelsesmessige ånd og sitt partis situasjon, tror Fuldaer Zeitung.
 • Den nye SPD-lederen Martin Schulz har klart det som egentlig virket umulig. Det har hjulpet ham at mange velgere i sentrum ikke ser Angela Merkel som en politiker for fremtiden, skriver Sächsische Zeitung.
 • Og en ting står fast: Schulz kan kunsten å spille på følelser. Helt annerledes enn den som skal forsvare posisjonen. Ved siden av ham ser Angela Merkel ut som en kanslermaskin, en Merkelomat, mener Der Tagesspiegel.

Og nettopp kontrastene til Merkel brukes som en delvis forklaring på suksessen til Martin Schulz:

Schulz er:

 • åpen om sitt privatliv der Merkel er lukket.
 • et følelsesmenneske der Merkel er kjølig og rasjonell.
 • kommer inn utenfra som et friskt pust i innenrikspolitikken, der Merkel har sittet ved makten siden 2005.
 • kom seg til Europaparlamentet uten å ha artium, der Merkel har doktorgrad og er en intellektuell.
 • snakker et enkelt og begripelig språk, der Merkel viker unna eller snakker i snirklete setninger.

Merkels vanskeligste valgkamp

– Dette valget vil bli vanskeligere enn noe annet tidligere, i alle fall siden den tyske gjenforeningen, sa Angela Merkel da hun erklærte sitt kandidatur i november. Da hadde Martin Schulz ikke engang kommet på banen.

I hele sin politiske karrière har Merkel bare tapt ett personvalg, nemlig da hun ikke ble leder for CDU i Brandenburg i 1991. Situasjonen ser adskillig farligere ut for henne enn den gjorde på samme tid før valgene i 2009 og 2013, men kommentatoren i Süddeutsche Zeitung minner også om noe vesentlig: Det er ikke hvordan en valgkamp begynner som betyr noe, men hvordan den slutter.

Les mer om

 1. SPD
 2. Martin Schulz
 3. Angela Merkel
 4. CDU
 5. Tyskland