Verden

Hvorfor vil alle til Sverige?

Utenriksmedarbeider Ingeborg Moe, tidligere Berlin-korrespondent Ingrid Brekke, Europa-korrespondent Øystein Kløvstad Langberg og Norden-medarbeider Mona W. Claussen diskuterer flyktningkrisen.

I Ungarn settes det opp piggtråd, i Sverige planlegger de teltleirer og tusenvis av modulbygg til flyktningene.

  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

I dagens utgave av podkasten Aftenposten Verden vil vi finne ut hvorfor det er så store forskjeller mellom hvordan ulike europeiske land takler flyktningkrisen, både innad i Norden, men også mellom naboland på kontinentet.

Svenskene og Tyskland ser på det som en nasjonal dugnad å ta i mot syriske flyktninger, mens Ungarn får kjeft for sin behandling av de som når deres grense.

Kan den annen verdenskrig, Jernteppet, mangel på arbeidskraft, nasjonalisme eller økonomi forklare forskjellene?

— Ungarns statsminister Viktor Orbán ser på dette som en mulighet til å fiske i samme vann som de høyreekstreme, der det handler om Ungarns vern mot den truende omverden. Dette er strenger statsministeren Orban har spilt på hele tiden, sier Tysklands-medarbeider Ingrid Brekke. For historiebøkene

— Mange i Sverige ser på det som et stort humanistisk prosjekt, og at dette vil få plass i historiebøkene. 44 prosent mener Sverige bør ta imot flere flyktninger, mens andre er bekymret, forklarer Norden-medarbeider Mona Claussen.

— Flyktningene jeg møter sier de vil til Sverige eller Tyskland. Men når de hører at jeg kommer fra Norge, lurer de på om de bør dra dit. Det er vanskelig å vite hva man skal svare, forteller Europa-korrespondent Øystein Kløvstad Langberg.

Hør våre medarbeidere diskutere temaet som dominerer Europa i dag. Programleder er tidligere Brussel-korrespondent Ingeborg Moe.

Etter at denne podden ble spilt inn, oppjusterte Sverige årsprognosen fra 100.000 til 150.000 asylsøkere. Regjeringen vil reise teltleirer, og statsminister Stefan Löfven sier landet må forberede seg på en krisesituasjon.

Sendingen kan lastes ned på itunes eller høres her:

Les også

  1. Hør om da Tyrkias president sloss med FNs sikkerhetsvakter

  2. Aftenposten Verden podcast: Angela Merkel – Europas mektigste politiker