Blair bønnfaller britene om ikke å stemme på radikale Corbyn

LONDON (Aftenposten): Den radikale lederkandidaten Jeremy Corbyn har overraskende seilt opp som storfavoritt til toppjobben i Labour. Det vil ifølge Blair være en katastrofe.

Tony Blair var Labours partileder fra 1994-2007 og statsminister de ti siste av dem. Nå mener han partiet står i fare for å dø.
  • Helle Skjervold
Tony Blair vant et overveldende seier i 1997-valget, og gjentok bedriften i 2001 og 2005. Nå frykter han at partiet er kan gå i oppløsning.

Ifølge Tony Blair (62) er det britiske arbeiderpartiet nå i en større dødsfare enn på noe tidspunkt i partiets mer enn 100 år lange historie.

Blair har tidligere sagt at de som føler hjertet banker for Corbyn trenger en hjertetransplantasjon. Og nå kaster han seg for alvor inn i lederstriden (se faktaboks) med et harmdirrende innlegg i avisen The Guardian.

— Blir Jeremy Corbyn leder går vi ikke mot et tap som i 1983 eller 2015 ved neste valg. Det vil bety velgerflukt, og muligens utslettelse, skriver han.

Jeremy Corbyn vekker både frykt og begeistring.

Blair brakte Labour til nye høyder med et brakvalg i 1997, som endte nesten 20 års konservativt styre. Som statsminister var han først svært populær. Men krigføringen i Irak og hans utenrikspolitiske rolle etter avgangen i 2007 har gjort at han nå er svært kontroversiell og mislikt av mange Labour-velgere.

— Det spiller ingen rolle om du tilhører venstresiden, høyresiden eller sentrum av partiet, om du pleide å støtte meg eller hater meg. Men vær så snill, forstå hvilken fare vi er i.

Radikal agenda

Ifølge den tidligere lederen er Labour nå, med viten og vilje, i ferd med å marsjere rett utenfor et stup. Corbyn som leder vil bety velgerflukt og potensiell selvutslettelse, mener Blair.

Politikkprofessor John Gaffney, som snart gir ut bok om Labour under Ed Miliband, mener Blairs inngripen er en stor feil som trolig vil ha motsatt av ønsket effekt.

— Han er den mest suksessrike statsministeren venstresiden i dette landet noen sinne har hatt velgermessig. Men feilstegene i Irak slipper ikke taket. Veldig mange ser helst at Blair holder seg langt unna valget av ny leder, og det han måtte ha igjen av en slags eldre statsmann-rolle har han mistet på grunn av Irak, sier Gaffney.

Her flytter Blair-familien inn i statsministerboligen 10 Downing Street. Blair sørget for 15 år med Labour-styre i landet, men ingen Labour-leder etter ham har klart å vinne et valg.

Corbyn ønsker blant annet å nasjonalisere jernbanen, øke skattene for de som tjener mest, gjøre høyere utdanning langt billigere og innføre et øvre tak på leiepriser. Han ønsker å avskaffe atomvåpen, trekke Storbritannia ut av NATO, og er i prinsippet motstander av kongehuset.

Les mer om sjokkbølgene radikale Corbyn skaper:Konservativ avis spår Labours dommedag om denne mannen vinner

Massiv interesse

Professor Gaffney mener det er partiveteransens fremtoning som er hans aller sterkeste kort.

— Han er gammel nok til å være faren til de andre kandidatene, men han fremstår i motsetning til mange andre politikere som ærlig, hyggelig, møysommelig og med stor integritet.

Nytt av året er at hvert partimedlem direkte kan avgi stemme i valget, mens fagforeningene ikke lenger avgir en stemme på vegne av alle sine medlemmer . Dette har ført til en tredobling av Labour medlemsmasse.

Her kan du lese mer om hvordan Ed Miliband, som selv vant ledervervet takket være fagforeningsstemmene, var en pådriver for å endre systemet.

Før parlamentsvalget i mai hadde Labour 200.000 medlemmer, nå er mer enn 600.000 innmeldt og partinettsiden kollapset i går da fristen for å kunne delta i ledervalget gikk ut.

165.000 personer meldte seg inn det siste døgnet.

— Han kan vinne dette, bølgen bak hans kandidatur er nå så stor. Hans angrep på dagens kuttpolitikk fremstår som et friskt pust, spesielt for unge som ikke har assosiasjoner til Labour-politikken på 70- og 80-tallet, sier Gaffney.

Les også analysen av Labours identitetsproblemer: Slik havnet den knallrøde underdogen Jeremy Corbyn til toppsjiktet av Labour-lederstriden.