Han er Algeries nye helt etter angrepet i In Amenas

MAHDIA/ALGER (Aftenposten): - Han reddet folk fra 27 nasjoner, sier Hajd Lahmar Saad stolt om sin avdøde sønn Mohamed Amin Lahmar (32), den ubevæpnede vaktmannen som ikke rømte da terroristene kom til gassanlegget i In Aménas grytidlig om morgenen den 16. januar.

Familien gråter over tapet av Mohamed Amid Lahmar, den algeriske vakten som ble skutt av terroristene i det han slo alarm om angrepet. Broren Lakhdar, faren Hadj Lahmar Saad, moren Hadja Lahmar Azza, og broren Houari og niesen Rihab tok imot Aftenposten i sitt hjem i Mahdia.

I stedet for å stikke av da en gruppe tungt bevæpnede terrorister kom kjørende opp til vaktbua ved innkjøringsporten til gassanlegget ved In Aménas, ble Mohamed Amin Lahmar stående på post. Da terroristene beordret ham til å åpne porten, trykket han i stedet inn alarmen. Terroristene svarte med å skyte ham i pannen.

Hyllet som helt

Alarmen han utløste gjorde det mulig for mange av de flere hundre ansatte på det digre gassanlegget og enten rømme eller gjemme seg, ifølge algeriske myndigheter. De har derfor hyllet ham som en kjærkommen helt i en situasjon der algeriske myndigheter ikke klarte å leve opp til forsikringene om at de skulle sørge for sikkerheten på anlegget.

Tilbake i den lille byen Mahdia 250 kilometer sørvest for hovedstaden Alger sitter hans sorgtyngede familie, faren, moren, to brødre og tre søstre, i tillegg til kona han giftet seg med for bare 20 måneder siden.

Mohamed Amid Lahmar jobbet som vaktmann i In Aménas.

De er stolt over hyllesten Mohamed Amid har fått etter terrorangrepet, men tynget av sorgen.

- Det er gått over en uke nå, men det føles fremdeles som om det skjedde i går, sier faren og brister i gråt. Familien har ønsket oss velkommen inn i huset sitt, og byr på chorba vermicelle, en velsmakende sauekjøttsuppe med pasta.

Sittende på de myke teppene i dagligstuen får vi høre ham og de to gjenlevende sønnene fortelle med stolte stemmer og triste øyne om all oppmerksomheten de har fått etter dødsfallet. Tusenvis av mennesker var til stede under begravelsen forrige lørdag. Hele byen møtte opp, sammen med folk fra hele distriktet, og representanter for både regjeringen og presidenten.

Liket fløyet vekk

Hærens gjenerobring av gassanlegget var ikke engang helt avsluttet da liket etter Mohamed Amin ble fløyet med et eget fly fra In Aménas til den nærmeste flyplassen 40 kilometer unna.

Les også

Algerie innrømmer feil under gisselaksjonen

Familien fikk vite fra kollegene på gassanlegget at Mohamed Amid var blitt drept allerede på ettermiddagen den dagen terroristene angrep, men klarte ikke å akseptere at han virkelig var død før de så ham død med sine egne øyne, forteller moren, som nå også er kommet inn i rommet.

- Jeg ofret min sønn, men fikk igjen hele det algeriske folket, sier hun.

Men terrorgruppen som sa de bare var ute etter utlendinger, har etterlatt seg en hel algerisk storfamilie uten en forsørger.

- Det er vanskelig å se for seg en fremtid nå, sier foreldrene, mens de holder opp noen bilder av sønnen i den oransje vesten han brukte i vaktbua i In Aménas.

- Og angriperne, hva mener dere om dem? spør vi.

- De er forrædere. De ser ikke forskjellen på en frisk og en vissen vekst, sier faren, og bruker et fast algerisk uttrykk. Terroristene rammer alle; utlendinger og algeriere, kristne og muslimer.