Verden

Frankrikes regjering vurderer å trekke forslag om å øke pensjonsalderen

Frankrikes regjering åpner for å trekke tilbake forslaget i pensjonsreformen om å øke den vanlige pensjonsalderen fra 62 til 64.

Statsminister Édouard Philipp, her etter et møte med fagforeningsledere 7. januar.
  • NTB-AFP

Det går frem av et brev sendt fra statsminister Édouard Philippe til fagforeningsledere lørdag. I brevet skriver Philippe at han er «villig» til å trekke tilbake forslaget om at den vanlige pensjonsalderen økes til 64.

Brevet kommer dagen etter at Philippe møtte fagforeningsledere med mål om å komme frem til en løsning på konflikten.

Ønskes velkommen

Den moderate fagorganisasjonen CFDT ønsket lørdag beskjeden fra Philippe velkommen. Dette viser regjeringens vilje til å finne en løsning, skriver fagorganisasjonen i en uttalelse.

Andre deler av reformen virker imidlertid regjeringen fortsatt innstilt på å gjennomføre. Philippe sa senest fredag at de er fast bestemt på å erstatte dagens pensjonssystem, som har 42 ulike pensjonssystemer med et felles, poengbasert system.

Streik og protester

Frankrikes president Emmanuel Macron mener pensjonsreformen er et viktig ledd i de økonomiske reformene som han ser som nødvendige for at Frankrike skal være konkurransedyktig i årene som kommer.

Reformen har imidlertid møtt massiv motstand, og både jernbaneansatte og andre yrkesgrupper i Frankrike har lagt ned arbeidet i protest. Transportstreiken i landet har nå vart i 38 dager.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Emmanuel Macron
  3. Konflikt
  4. Protest