Verden

Kina: Verden bør forholde seg til at Taiwan er en del av Kina

Det internasjonale samfunnet burde akseptere at det bare er «ett Kina», styrt av kommunistpartiet, er beskjeden fra Kina etter valget i Taiwan.

Taiwans president Tsai Ing-wen feiret valgseier lørdag, men kalddusjen fra Kina søndag var utvetydig: Taiwan vil for alltid være å betrakte som en del av Kina.
  • NTB

Taiwans Beijing-kritiske president Tsai Ing-wen sikret seg lørdag fire nye år ved makten. Den 63 år gamle jusprofessoren tilhører Det demokratiske progressive parti (DPP) og er sterkt kritisk til Beijings doktrine om at Taiwan er en del av «ett Kina», skriver NTB.

Kina sto fast ved dette søndag.

– Vi håper og tror at det internasjonale samfunnet vil fortsette å følge ett-Kina-prinsippet, forstå og støtte det kinesiske folks rett til å motsette seg løsrivelsesaktivitetene, for taiwansk uavhengighet, heter det blant annet i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet, ført i pennen av talsmann Geng Shuang.

– Uansett hvordan situasjonen endrer seg på øya Taiwan vil de grunnleggende faktaene være uendret. Det finnes bare ett Kina, og Taiwan er en del av Kina, sier Geng.

Adskilt fra Kina siden 1949

Taiwan har vært adskilt fra Kina siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Kina insisterer på at øya skal underlegges Beijing, og de truer med å invadere dersom Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

De fleste land, inkludert USA, anerkjenner at Taiwan er en del av «ett Kina», men amerikanerne regnes likevel som uformelle allierte av øya.

– Dere må ikke «kjøpe Beijings nydelige løgn» om det såkalte «ett land, to systemer», som Kina har innført i Hongkong, advarte Tsai under innspurten i valgkampen.

Les også

Utbryterne bønnfalles om å vende tilbake. Men på lørdag kan avstanden bli enda større.


Les mer om

  1. Taiwan
  2. Kina
  3. Hongkong
  4. Beijing