Verden

Pompeo åpen for Iran-forhandlinger

USAs utenriksminister Mike Pompeo åpner for forhandlinger med Iran. Foto: AP / NTB scanpix

USA er villig til å forhandle med Iran, uten at det stilles betingelser, sier utenriksminister Mike Pompeo. – Ikke særlig sannsynlig, svarer Iran.

  • NTB

Forutsetningen er at Iran oppfører seg som «et normalt land», sier Pompeo, som søndag var på besøk i Sveits.

– USAs forsøk på å reversere de ondsinnede aktivitetene til denne islamske republikken, denne revolusjonære styrken, kommer til å fortsette, legger han til.

Irans utenriksminister Javad Zarif sier imidlertid at det «ikke er veldig sannsynlig» at de to landene vil møtes til samtaler.

– Samtaler er neste steg i prosessen med å legge press. Dette fungerer kanskje i eiendomsmarkedet, men det virker ikke i håndteringen av Iran, sa Zarif i et intervju med den amerikanske TV-kanalen ABC søndag.

President Donald Trump har de siste månedene trappet opp retorikken mot Iran og hevder at landet utgjør en økende trussel mot amerikanske interesser.

I forrige måned sendte USA et hangarskip og bombefly til regionen, og Trump kunngjorde nylig at det skal sendes ytterligere 1.500 amerikanske soldater til Midtøsten.

Målet er å sende et klart budskap til Iran om at «ethvert angrep på amerikanske eller alliertes interesser vil bli møtt med nådeløs kraft», opplyste hans nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Bolton har i flere tiår tatt til orde for at USA bør angripe Iran militært, blant annet i 2015 i et innlegg under tittelen «Bomb Iran» i The New York Times.

Iran avviser anklagene fra USA og hevder Trump-administrasjonen driver psykologisk krigføring.

Les også

  1. Midtøsten «på knivseggen». Slik kan USA og Iran havne i væpnet konflikt.

  2. Trump: Ikke ute etter regimeskifte i Iran

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Mike Pompeo
  3. Iran
  4. USA