Verden

FN: Over 300.000 barn fra Venezuela lever som flyktninger i Colombia

Hundretusener av barn fra Venezuela lever som flyktninger og migranter i Colombia. Unicef ber verden hjelpe slik at de får helsehjelp og skolegang.

Venezuelanere på vei til Colombia krysser grensebroen Simon Bolivar. Colombia har holdt grensen åpen til tross for den store flyktningstrømmen fra nabolandet. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix

 • NTB

Anslagsvis 3,7 millioner mennesker har forlatt Venezuela på grunn av den økonomiske og politiske situasjonen i det søramerikanske landet. 1,2 millioner av dem befinner seg i Colombia, og minst 327.000 av dem er barn, ifølge FN-tall.

– I en tid der innvandringsfiendtlige holdninger øker over hele verden, har Colombia vært sjenerøs nok til å la dørene stå åpne til naboer fra Venezuela, sier kommunikasjonssjef Paloma Escudero i Verdens barnefond (Unicef), ifølge en pressemelding.

Etter å ha tilbrakt fire dager i Cúcuta, som ligger rett over grensen fra Venezuela, ber hun verdens land gi mer for å avhjelpe situasjonen slik at ikke Colombias sjenerøsitet svinner hen.

Kun en femtedel

Organisasjonen anslår at den trenger cirka 250 millioner kroner for å bistå colombianske barn i Venezuela. Til nå har den kun mottatt 50 millioner.

På Simon Bolivar-broen mellom Venezuela og Colombia har Escudero snakket med familier som hver eneste dag reiser til nabolandet for å skaffe seg helsehjelp, sende barna sine til skolen og for å kjøpe mat og andre varer som de tar med tilbake til familien i Venezuela.

Skole og helse

Over 130.000 barn fra Venezuela er nå innskrevet på skoler i Colombia. For knapt seks måneder siden var det kun 30.000.

Nesten 10.000 av dem går på skole i Cúcuta, og nesten 3.000 av dem pendler hver eneste dag fra Venezuela. Hver eneste morgen krysser hundrevis av barn grensen for å gå på skole, ifølge Escudero.

Mange pendler også for å få helsehjelp ettersom helsevesenet i Venezuela har brutt sammen.

– Jeg møtte en mor med epilepsi som var gravid i åttende måned. Hun måtte reise til Colombia for svangerskapskontroll og for å passe på sin egen og barnets helse. For de fleste familiene er avgjørelsen om å forlate Venezuela, en siste utvei, sier Escudero.

 1. Les også

  Colombia får over 35 millioner dollar for å hjelpe Venezuela

 2. Les også

  Venezuela-støtte i Trumps nabolag – Aktivister okkuperer forlatt ambassade i Washington

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/41eaf7a8947fd97c9169b0c246d783bb/spelt%20uriks%20greatest%20hits%2023%20april ?1556527911285

Relevante artikler

 1. VERDEN

  3.000 venezuelanske barn krysser grensen for å gå på skole

 2. VERDEN

  Det oljerike landet mangler bensin og mat. Nå har en sjettedel av befolkningen flyktet.

 3. VERDEN

  Venezuelanere stormer grensen til Colombia

 4. VERDEN

  UNICEF: 1,1 millioner barn rammet av krisen i Venezuela

 5. VERDEN

  Asylsøknadene til Europa øker igjen. Men nå kommer stadig flere innvandrere fra vest.

 6. VERDEN

  Et av verdens mest oljerike land har gått tom for bensin. Hvordan kunne det skje?