Labour vil ikke kjempe for å bli i EU - enn så lenge

Det britiske opposisjonspartiet Labour vil inntil videre stille seg nøytralt til hva britene bør stemme i en ny folkeavstemning om brexit.

Partileder Jeremy Corbyn fikk det som han ville da Labours brexit-strategi ble behandlet på landsmøtet i Brighton. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Under en avstemning på partiets landsmøte i Brighton mandag ble partiets brexit-strategi behandlet.

Delegatene stemte for løsningen som partileder Jeremy Corbyn ønsket seg: At partiet inntil videre fortsatt vil stille seg nøytralt til hva britene bør stemme i den nye folkeavstemningen som Labour ønsker seg.

Et forslag om å ta tydelig stilling og kjempe for å bli værende i EU, ble nedstemt.

Labours plan innebærer dermed at partiet ikke vil ha noe klart syn på brexit i valgkampen fram mot parlamentsvalget som ventes å bli holdt i løpet av noen måneder.

Hvis Labour vinner valget, vil det bli startet nye forhandlinger med EU i håp om å oppnå en ny og bedre brexitavtale. Deretter vil det bli fastsatt en dato for en ny folkeavstemning hvor britene skal velge mellom brexit basert på den nye avtalen, eller å forbli i unionen.

Først på dette tidspunktet skal Labour holde en konferanse for å avgjøre hva partiet skal anbefale britene å stemme i folkeavstemningen.

På landsmøtet mandag var det noe forvirring rundt resultatet av voteringene om brexit, og noen delegater ba om at stemmene måtte bli telt på nytt.