Verden

Store demonstrasjoner mot Egypts president

Tusenvis av mennesker deltok fredag kveld i demonstrasjoner mot president Abdel-Fattah al-Sisi i Kairo og flere andre egyptiske byer.

Tusenvis av egyptere demonstrerte fredag kveld mot landets president, tidligere hærsjef Abdel-Fattah al-Sisi, som grep makten i et militærkupp i 2013. Foto: STR / AFP

 • NTB

Egyptiske medier melder at et ukjent antall demonstranter ble pågrepet på Tahrir-plassen i Kairo, som ble omringet av sikkerhetsstyrker. Det ble også brukt tåregass mot demonstrantene, men det er ikke meldt om skadde.

Demonstrasjonene kom i stand etter oppfordringer fra aktivister i sosiale medier, blant dem bygningsarbeideren og skuespilleren Mohamed Ali.

45-åringen, som selv har jobbet for det egyptiske forsvaret og som nå lever i eksil i Spania, har de siste ukene lagt ut flere videoer der han anklager Sisi og det egyptiske forsvaret for omfattende korrupsjon.

Videoer lagt ut på Twitter av journalister viser folk som går mot Tahrir-plassen i Kairo mens de roper oppfordringer om at Sisi må gå av.

Tahrir-plassen i Egypts hovedstad ble et viktig, symbolsk samlingssted under de massive markeringene under den arabiske våren i 2011. Disse førte til at Egypt daværende president gjennom mange år, Hosni Mubarak, ble tvunget til å gå av.

Har bygd palasser

Den tidligere hærsjefen Sisi, som grep makten i et militærkupp i 2013, deltar denne uka under FNs hovedforsamling i New York. Han avviser anklagene om korrupsjon.

– Ja, jeg har bygd palasser, og det vil jeg fortsette med. Men de er ikke for meg, de er for Egypt. Jeg bygger et nytt land, sa Sisi i forrige uke.

Human Rights Watch advarer egyptiske myndigheter mot å bruke makt mot fredelige demonstranter.

Sisis regime i Egypt har brukt brutal makt mot innbyggerne for å feste grepet om makten. Foto: Fethi Belaid

Brutal makt

– President Sisis sikkerhetsstyrker har gang på gang brukt brutal makt for å knuse fredelige protester, sier nestlederen for menneskerettsorganisasjonens virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika, Michael Page.

– Myndighetene bør innse at verden ser på og ta alle nødvendige steg for å unngå en gjentakelse av tidligere grusomheter, sier han.

Sisi innførte forbud mot demonstrasjoner etter kuppet i 2013 og har ifølge Human Rights Watch fengslet minst 60.000 islamister, sekulære aktivister, menneskerettsforkjempere og andre regimekritikere siden. Hundrevis er dømt til døden.

 1. Les også

  FN ville legge tortur-konferanse til Egypt – så begynte protestene å komme

 2. Les også

  I Egypt jakter politiet etter homofile på datingapper: – Veldig mange er blitt trakassert og torturert, noen til og med drept

 3. Les også

  Siden Den arabiske våren er alt blitt verre. Det finnes ett unntak.

 4. Les også

  Egypts styrtede president døde under rettssak

 5. Les også

  Krav om uavhengig etterforskning av Mursis død

Les mer om

 1. Kairo
 2. Menneskerettigheter
 3. Egypt