Verden

USA vil ha Snowden utlevert

Washington (NTB-Reuters): USA ber om å få utlevert spionsiktede Edward Snowden fra Hongkong, opplyser Det hvite hus til TV-kanalen CBS.

Bildet viser Edward Snowden på en bygning i Hongkong. Myndighetene i landet har ikke sagt hvordan de forholder seg til at Snowden er siktet for spionasje. Foto: Kin Cheung

  • Helene Skjeggestad
    Korrespondent i Russland
  • Ntb

– Våre politimyndigheter er nå i samtale med myndighetene i Hongkong, sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Tom Donilon, ifølge CBS.

Nyheten kommer dagen etter at det ble klart at Snowden siktes for spionasje.

Edward Snowden lekket opplysninger om omfattende overvåking av telefon— og datatrafikken til millioner av amerikanere.

Flyktet til Hong Kong

IfølgeWashington Posthar amerikanske myndigheter i all hemmelighet utferdiget en siktelse mot 29-åringen, som tidligere jobbet for etterretningsorganisasjonene CIA og NSA.

I forrige måned tok Snowden med seg en bunke hemmelige dokumenter fra NSA-basen på Hawaii der han jobbet og flyktet til Hongkong.

Les også

Snowden avslører omfattende britisk overvåking

Fra et hotellrom har han siden avslørt hvordan NSA gjennom sitt PRISM-program har drevet omfattende overvåking av tele— og datakommunikasjonen til millioner av amerikanere.

Ønsker asyl

Overvåkingen skjedde blant annet ved at NSA fikk tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple, samt mobiltelefondata fra selskapet Verizon .

Ifølge Washington Post har amerikanske myndigheter bedt Hongkong om å pågripe Snowden, som har fortalt at han ønsker asyl på Island.

Snowden er kontakt med WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange for å få hjelp til å søke asyl.

— Vi er i kontakt med Snowdens advokater og er involvert i prosessen rundt å forhandle fram et asyl på Island, sier WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange, som selv er på flukt fra svenske myndigheter og har søkt tilflukt på Ecuadors ambassade i London.

Onsdag ble det også kjent at Snowdens team har vært i kontakt med islandske myndigheter.

Alvorlig inngripen

Les også

NSA vil offentliggjøre hvilke terrorangrep de har forhindret

President Barack Obamas administrasjon forsvarer overvåkingen av millioner av amerikanere og hevder at den er helt nødvendig for å beskytte USA mot terrorisme. Det hevdes også at man takket være denne overvåkingen har forhindret en rekke terroraksjoner. Snowden mener på sin side at overvåkingen er lovstridig og en alvorlig inngripen i privatlivet til millioner av uskyldige amerikanere.

— Det vil komme flere detaljer om hvilken tilgang NSA har, sier Snowden.

Snowden-saken er det syvende tilfellet i løpet av Obamas tid som president der en offentlig ansatt er blitt siktet for å ha lekket klassifisert informasjon til media. Under alle tidligere presidenter har det bare vært tre slike tilfeller, skriver New York Times

Les også

  1. Edward Snowden siktet for spionasje

  2. Snowden får hjelp fra Assange i asylsak

  3. Kommer storebror til å lære?

afp000540916-6ANBkm6Ins.jpg Foto: HANDOUT