Verden

Hun kan bli Putins motkandidat

For en uke siden var den ingen som brydde seg om hvem det lille sosialdemokratiske partiet Det rettferdige Russland vil nominere som sin presidentkandidat. Men på få dager er det blitt en helt ny politisk situasjon i verdens største land.

Den 53 år gamle økonomiprofessoren Oksana Dmitrijeva kan bli en strek utfordrer for Vladimir Putin. ITAR TASS

 • Steinar Dyrnes

Foran dumavalget sist søndag var det store spørsmålet for Det rettferdige Russland om de ville komme over sperregrensen på 7 prosent eller ikke. Med en fremgang fra 8,1 til 13,2 prosent og daglige demonstrasjoner mot Vladimir Putin, for det som fremstår som omfattende og åpenbar valgfusk, handler det nå om hvem som skal bli partiets presidentkandidat.

Med den riktige kandidaten, tror enkelte eksperter at Vladimir Putin vil slite med å vinne første valgomgang.

Fra St. Petersburg

Partiets forrige leder, Sergej Mironov, erklærte i forrige uke at han vil stille som kandidat på dagens nominasjonsmøte. Men nå er det flere som peker på første nestleder av deres partigruppe i Dumaen, den 53 år gamle økonomiprofessoren Oksana Dmitrijeva.

Avgjørelsen faller på dagens nominasjonsmøte i det sosialdemokratiske partiet Det rettferdige Russland.

I likhet med Putin og president Dmitrij Medvedev er hun fra St. Petersburg, hvor hun har jobbet som økonomiprofessor ved statsuniversitetet.

Det rettferdige Russland ble opprinnelig skapt av Kreml i 2006 for å være et støtteparti for Det forente Russland, Putins parti. Hensikten var å stjele stemmer fra Kommunistparitet. Men Det rettferdige Russland skal ha røket uklar med Kreml i vår, da Mironov etter ti år ble sparket som formann i Konføderasjonsrådet, det øverste kammeret i Russlands nasjonalforsamling.

Valgfusk

Til tross for at Det forente Russlands oppslutning raste fra 64,3 til 49,3 prosent, meldes det om omfattende valgfusk. En uavhengig gruppe mener den reelle oppslutningen trolig var på like under 30 prosent. To forskjellige valgdagsmålinger i Moskva ga begge partiet 27 prosent, hvor de offisielle tallene viser 46,5 prosent.

Valgfusket kan i dag føre til den største demonstrasjonen i Moskva siden 1991, da en halv million var i gatene for å kreve Sovjetunionens oppløsning. I går kveld var det over 50 000 påmeldte på Facebook og Vkontakte, Russlands svar på Facebook.

 1. Les også

  Nå vil titusener trosse Putin

 2. Les også

  Putins tsjetsjenske valgmirakel

 3. Les også

  - Putin er en banditt og tyv

 4. Les også

  Putin anklager USA for å støtte demonstranter

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Opposisjonen fant ny strategi: Putins parti på valgsmell i Moskva.

 2. VERDEN

  Mens politiet slo hardt til mot demonstrantene i Moskva, var Putin på besøk hos MC-klubb på Krim.

 3. VERDEN

  Da valgsjokket var et faktum, kom brannbilene

 4. VERDEN

  Sykdom, skandaler og zombier. Den russiske valgkampen ga Putin en uventet knekk.

 5. VERDEN

  Fredelig valg i Moskva: – Det er ikke mye poeng i å protestere nå

 6. VERDEN

  I syv tiår hersket de over supermakten. Nå dør velgerne deres sakte ut.