Prins Harry og hertuginne Meghan skal ikke lenger bruke tittelen «kongelig høyhet»

Paret vil ikke lenger bruke sin kongelige titler og ikke ta imot offentlige midler for oppdrag.

Aftenposten følger saken

Prins Harry og hertuginne Meghan skal ikke lenger bruke tittelen «kongelig høyhet», opplyser Buckingham Palace, melder NTB.

Årsaken er at de ikke lenger er arbeidende medlemmer av kongefamilien, heter det i meldingen som ble lagt ut lørdag.

– Konstruktiv løsning

– Etter mange måneder med samtaler og nylige diskusjoner er jeg glad for at vi sammen har funnet en konstruktiv løsning for min sønnesønn og hans familie, skriver dronning Elizabeth i en pressemelding fra Buckingham Palace.

Avtalen som er inngått innebærer blant annet at Harry ikke lenger skal utføre offisielle oppdrag for det britiske forsvaret. Det som i meldingen fra Buckingham Palace omtales som «den nye modellen», trer i kraft fra våren, melder NTB.

Et spørsmål som har blitt reist i forbindelse med Harry og Meghans nye rolle, er hva som skal skje med sikkerheten rundt paret.

– Buckingham Palace kommenterer ikke detaljene rundt sikkerhetstiltakene. Det er godt etablerte uavhengige prosesser for å bedømme behovet for sikkerhetstiltak betalt av det offentlige, heter det i lørdagens melding.

«Intens granskning»

Dronningen sier hun erkjenner utfordringene paret har møtt som følge av det hun omtaler som «intens granskning» de siste to årene, og at hun støtter deres ønske om et mer selvstendig liv.

– Jeg vil takke dem for alt arbeidet de har lagt ned for dette landet og det britiske samveldet, og jeg er spesielt stolt over hvor raskt Meghan er blitt en del av familien, sier dronningen i uttalelsen.

Dette betyr at paret formelt ikke lenger kan representere dronningen.

Det er ikke kjent om Buckingham Palace fortsatt vil betale for sikkerheten til paret.

Paret skal betale tilbake utgifter på omtrent 24 millioner kroner til oppussing av landstedet Frogmore House i Berkshire.

Paret har bodd på stedet i mindre enn ett år, og de to ansatte i hjemmet vil bli flyttet til Buckingham Palace, melder The Guardian.

Kongefamilien avbildet på balkongen på Buckingham Palace. Fra venstre: prins Charles, hertuginne Camilla av Cornwall,  prins Andrew, dronning Elizabeth II, hertuginne Meghan av Sussex, prins Harry, prins William og hertuginne Kate av Cambridge.

Trekker seg tilbake

Tidligere i januar kunngjorde Prins Harry og hertuginne Meghan at de ønsket å trekke seg tilbake som fremstående medlemmer av det britiske kongehuset. Det skal ha skjedd uten at dronningen var informert på forhånd.

Saken fikk i britiske medier raskt tilnavnet «megxit», etter mønster av brexit, skriver NTB.

I uttalelsen forklarte paret at de ønsket å arbeide for å kunne bli økonomisk uavhengige, mens de fortsetter å støtte dronningen fullt ut.

Paret selv skrev på Facebook og Instagram at de ønsker å dele sin tid mellom Nord-Amerika og Storbritannia. Det vil ivareta oppdragelsen av parets sønn innen kongehusets tradisjonelle rammer, samtidig som familien får rom rundt seg til å starte på neste kapittel i sitt liv, som vil omfatte lansering av en ny veldedig stiftelse, skrev paret.

Beslutningen om å trekke seg tilbake utløste krise for kongehuset, og dronningen innkalte til krisemøte mandag 13. januar, der blant annet dronningen, prins Charles, prins William og prins Harry deltok for å diskutere parets fremtid.

Kongefamiliens endte med en forsonende løsning. I en uttalelse sa dronningen at hun var enig i en «overgangsperiode», hvor paret skal få veksle mellom å bo både i Canada og Storbritannia, skrev BBC.

Dronningen skrev at hun støtter paret fullt, men «hadde foretrukket at de fortsatte å være fulltids arbeidende medlemmer av den kongelige familie», het det i meldingen.

Fryktet TV-intervju

Flere aviser, deriblant de seriøse avisene The Telegraph og The Times, skrev i forkant av møtet at det britiske kongehuset fryktet at prins Harry og hertuginne Meghan skulle la seg friste til å bli intervjuet direkte på TV.

The Telegraph skrev at trusselen om et åpenhjertig intervju «henger over krisemøtet på Sandringham». Avisen skrev videre at de «kompliserte forholdene» rundt Harry og Meghans tilknytning til kongehuset kunne gjøre at det ville ta tid å finne en løsning.

Tabloidavisen The Sun skrev at trusselen om å fortelle sin historie i beste sendetid på amerikansk TV, kunne ses på som et forhandlingskort overfor dronningen.

Både brødrene prins William og prins Harrys forhold ble spekulert om, i britiske medier. Det ble også forholdet mellom konene deres.

I hardt vær

Fjoråret var også begivenhetsrikt for paret, på godt og vondt. 6. mai gledet britene seg sammen med dem over nyheten om at paret hadde fått sønnen Archie Harrison Mountbatten Windsor.

Noen måneder senere, i oktober, sto hertuginne Meghan frem i et intervju med ITV. Der sa hun at det hadde vært et vanskelig år etter at hun giftet seg inn i den britiske kongefamilien i 2017.

Hun fortalte at de britiske vennene hennes advarte henne mot å gifte seg med prinsen, fordi den britiske tabloidpressen ville kaste seg over henne. Det fikk de rett i. Prins Harry har saksøkt The Sun og Daily Mirror for å ha krenket privatlivets fred, ved angivelig å ha avlyttet beskjedene på telefonsvareren hans.

Harry har også anklaget medienes dekning av Meghan for å ha rasistiske undertoner, ifølge NTB.

Forholdet mellom prinsene, Harry og William, ble også spekulert i, og det dukket opp rykter om uoverensstemmelser mellom brødrenes koner – hertuginnene Kate og Meghan.