Verden

EU straffer Tyrkia for leteboring utenfor Kypros

EUs utenriksministre er enige om flere straffetiltak mot Tyrkia etter at de begynte å bore etter gass utenfor kysten av Kypros.

Et helikopter i luften ved Tyrkias boreskip utenfor kysten av Kypros i forrige uke. Foto: Tyrkias forsvarsdepartement / AP / NTB scanpix
  • NTB

På EUs utenriksministermøte i Brussel mandag ble det enighet om å innstille luftfartsforhandlinger, avlyse møter på høyt politisk nivå, redusere øremerket finansiering til Tyrkia som kandidat til EU-medlemskap og begrense kreditten i Den europeiske investeringsbanken.

Oppfordring fra Kypros

Straffetiltakene kommer på oppfordring fra Kypros, etter at Tyrkia sendte ut fartøyer for å begynne leteboring etter gass på havbunn som Kypros anser for å være en del av sin økonomiske sone. Tyrkia mener på sin side at de opptrer i overensstemmelse med internasjonal lov, og at boringen pågår på deres egen kontinentalsokkel.

Les også

Leteboring, arrestordrer og krigsskip: Kampen om havenes skjulte gull blir stadig hetere.

Eksperter regner med at det finnes rundt 227 milliarder kubikkmeter gass utenfor kysten av Kypros.

Saken har blåst nytt liv i konflikten på øya sørøst i Middelhavet, som siden 1974 har vært delt i en gresk-kypriotisk og tyrkisk-kypriotisk del.

Kun den gresk-kypriotiske delen er anerkjent internasjonalt, og landet har vært medlem av EU siden 2004. Den tyrkisk-kypriotiske delen er kun anerkjent som et eget land av Tyrkia.

Les mer om

  1. EU
  2. Internasjonal politikk
  3. Tyrkia
  4. Kypros