Verden

Sri Lanka etter terroren: 23 arrestert for å angripe muslimer

Flere ble drept da muslimer ble angrepet på Sri Lanka mandag. Handlingene blir sett på som hevn for terroren.

En srilankisk muslimsk mann sykler forbi patruljerende soldater i landsbyen Poruthota. To mennesker er arrestert for å ha angrepet muslimske butikker og biler.
  • Morten Schwencke
    Journalist
  • NTB

Srilankisk politi har arrestert 23 personer i forbindelse med en rekke angrep på muslimske butikker og biler, mandag. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Muslimske innbyggere forteller at mobber med mennesker har kjørt rundt i landsbyer i den nordvestlige provinsen på motorsykler og i busser. De skal ha ransaket moskeer, brent koraner og angrepet butikker med bensinbomber.

Mandag kveld ble en 45 år gammel muslimsk mann ble drept av en kristen mobb i Puttalam-distriktet, melder AFP.

– Mobben har angrepet ham med skarpe våpen i hans eget verksted, sier politiet til byrået.

I minst seks byer i Sri Lankas nordvestlige provins rykket politi og soldater mandag inn mot flere hundre personer som deltok i opptøyer under ledelse av en kristen mobb.

Angrepene fremstår som hevn for terroren som drepte 258 mennesker, 21. april. Den islamske stat (IS) hevder å stå bak bombeangrepene, som hovedsakelig var rettet mot kirker og hoteller i hovedstaden Colombo.

Soldater vokter utenfor en muslimsk butikk som er blitt angrepet i landsbyen Poruthota på Sri Lanka.

Forteller om sin manns død

Terroren har angivelig ført til et voldsomt sinne rettet mot muslimene i landet, som utgjør om lag 10 prosent av befolkningen. I 2012 var ca. 70 prosent buddhister, 12,6 prosent hinduer og 7,6 prosent kristne. Landet har en komplisert historie med vold og konflikter mellom ulike grupper.

De seneste årene har radikale buddhister vært fientlige mot muslimer. De mener innflytelse fra Midtøsten har gjort dem mer konservative og isolerte, skriver Reuters.

Myndighetene innførte mandag først portforbud i tre distrikter etter angrep mot flere forretninger og moskeer.

Militæret patruljerer et muslimsk etter stor uro rundt landsbyen Poruthota mandag kveld.

De antimuslimske opptøyene spredte seg deretter til flere distrikter nord for hovedstaden Colombo, og det nattlige portforbudet ble utvidet til å gjelde hele landet.

Reuters melder om et annet dødsfall i Kottramulla-området, mandag kveld.

37 år gamle Fatima Jiffriya forteller Reuters om hendelsen da mannen hennes, Mohamed Salim Fowzul Ameer (49), ble drept. En mobb ankom landsbyen hennes. Hun holdt seg inne med barna mens mannen gikk ut. Utenfor hørte hun lyder av kamper.

– Jeg åpnet døren og så mannen min ligge i en dam av blod på bakken. Politiet var rett foran og mobben løp, sier hun.

Les mer om

  1. Sri Lanka
  2. Terror
  3. Colombo