Verden

Store protester i Chile tross løfter om sosiale reformer

Hundretusenvis av mennesker demonstrerte mot ulikhet i Chile onsdag, til tross for at president Sebastián Piñera har lovet reformer.

Politiet bruke vannkanoner mot demonstranter i hovedstaden Santiago i Chile. Protestene mot president Sebastián Piñera fortsetter til tross for at presidenten har lovet sosiale reformer. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB scanpix

 • NTB-DPA

Lokale medier rapporterer om demonstrasjoner, sammenstøt og plyndring i flere byer i det søramerikanske landet. To supermarkeder ble satt i brann i Antofagasta i nord, og et hotell ble plyndret i hovedstaden Santiago.

Tilsammen 18 mennesker er drept i opptøyene som har lammet deler av landet de siste seks dagene. Det er innført portforbud i minst tolv områder i landet, viser en oversikt fra kringkasteren 24 Horas.

En to dager lang generalstreik startet onsdag, og studenter, professorer og statsansatte var blant dem som deltok. Målet er å presse Piñera til å fjerne soldater fra gatene og få ham til å diskutere reformer med grasrotorganisasjoner.

Gjelder sosiale problemer

Demonstrasjonene begynte da myndighetene økte prisene på metrobilletter, men har utvidet seg til å gjelde sosiale problemer. President Piñera har trukket tilbake prisøkningen på metrobillettene og har foreslått en reformplan som inkluderer økt pensjon og økt minstelønn.

Likevel fortsette protestene i det som er regnet som en av de mest stabile landene i Sør-Amerika.

Pave Frans har i en appell for fred sagt at partene må snakke sammen for å finne løsninger på krisen og for å håndtere problemene som har skapt den.

Les mer om

 1. Chile
 2. Sør-Amerika
 3. Streik

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Enorme demonstrasjoner i Chile

 2. VERDEN
  Publisert:

  11 personer døde i helgen. «Landet er i krig», mener Chiles president.

 3. VERDEN
  Publisert:

  1 million mennesker tok til gatene. Nå sparker presidenten regjeringen.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Flere tusen ungdommer marsjerte for bedre sosiale forhold i Chile

 5. VERDEN
  Publisert:

  FN sender granskergruppe til Chile

 6. VERDEN
  Publisert:

  Nye protester i Chile: Soldater i gatene for første gang siden diktaturets fall