Verden

Før Greta Thunberg var det Severn Cullis-Suzuki som «stilnet verden» og engasjerte klimaaktivistene

Greta Thunberg er ikke den første ungdommen til å kritisere verdens ledere fra FNs talerstol. For 27 år siden var det den da 12 år gamle canadiske Severn som «stilnet verden i fem minutter».

I 1992 var det Severn Cullis-Suzuki som satte verdens ledere på plass. Nå er hun sjokkert over hetsen mot Greta Thunberg.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

For en drøy uke siden raste 16 år gamle Greta Thunberg mot verdenslederne under FNs klimatoppmøte.

– Hvordan våger dere! tordnet hun.

I etterkant av talen har flere sammenlignet den med en annen tale.

Skru tiden tilbake. Nærmere bestemt til 1992. En tolv år gammel jente står foran deltagerne under FNs klimatoppmøte i Rio.

– Vi oppfører oss som vi har all tid i verden, og som om vi har alle løsninger. Jeg er bare et barn, og jeg har ikke alle løsningene. Jeg ønsker at dere skal innse at det har ikke dere heller, sier hun til FN-toppene.

Den 12 år gamle jenta er Severn Cullis-Suzuki fra Vancouver i Canada. I den drøyt fem minutter lange talen «stilnet verden», ble det hevdet i etterkant. I det øyeblikket ble hun også en inspirasjon for mange unge klimaaktivister.

Her kan du se hele talen Cullis-Suzuki holdt under FNs klimatoppmøte i Rio i 1992:

90-tallets Greta Thunberg

Hun kritiserte verdens ledere for ikke å ta ansvar.

– Vet dere ikke hvordan dere skal fikse det? Hvorfor ødelegger dere det da? spurte Cullis-Suzuki.

For tre dager siden publiserte Cullis-Suzuki et bilde på Instagram hvor Thunberg møter faren hennes, den canadiske miljøaktivisten og miljøfysiologen David Suzuki.

I etterkant av Thunbergs tordentale i New York har flere sammenlignet de to talene. Først må det sies at det er ulikheter, selv om retorikken har noen fellestrekk. Cullis-Suzukis tale handlet i hovedsak om ozonlaget, forurensning og fattigdom, mens Thunbergs handlet om klimaendringer.

– Dere svikter oss. Men de unge begynner å forstå sviket deres. Alle fremtidige generasjoners øyne er rettet mot dere. Og hvis dere velger å svikte oss, sier jeg: Vi vil aldri tilgi dere, sa Thunberg fra FNs talerstol.

Les også

Debatten raser etter Greta Thunbergs tale til FN. Her er hva hun faktisk sa.

Greta Thunberg er for tiden på reise i Nord-, Sør- og Mellom-Amerika. Her er hun avbildet sammen med tidligere president Barack Obama.

Sjokkert over Thunberg-hets

I dag er Cullis-Suzuki blitt 39 år gammel. Hun har gitt opp å tro på politikerne, sier hun. I dag jobber hun for å opplyse lokalsamfunn, slik at de sammen kan påvirke politikere og andre med makt.

Til avisen Vancouver Sun forteller hun om hvordan det var å stå på talerstolen i 1992. Hun forteller at hun ikke var nervøs, men «klar for å ta kampen». Samtidig uttrykker hun beundring for Thunberg og alle de andre ungdomsaktivistene.

Ungdommens skolestreik for klima er inspirert av Greta Thunberg, som i 2018 begynte å skulke skolen hver fredag for å demonstrere med krav om mer effektive tiltak mot klimaendringene.

Da hun selv talte under klimatoppmøtet i Rio, forventet hun negative kommentarer. Men hun har latt seg sjokkere over den negative responsen og hetsen rettet mot Thunberg etter talen hun holdt under toppmøtet i New York.

– Det er så intenst. Du ser for eksempel ordbruken til USAs president. Han ødelegger fullstendig den offentlige debatten, sier Cullis-Suzuki til avisen.

Les også

Hva er det med Greta Thunberg som skaper så sterke følelser og provoserer så mange?

– Selvfølgelig går de til motangrep

Til tross for klimaendringene, og det hun beskriver som manglende politisk vilje til å ta drastiske grep, er 39-åringen håpefull.

– Ingen vet hva som kommer til å skje. For to år siden visste ingen hvem Greta Thunberg var, ingen visste at hun ville komme og starte en verdensomspennende bevegelse. Hun har allerede forandret den globale debatten rundt klima, sier Cullis-Suzuki.

Hun tror at mange voksne føler seg truet av den svenske tenåringen, og at det er grunnen til at de går til personangrep mot henne.

– Hun har mye makt. Hun bringer skam over verdens ledere og tar til orde for en revolusjon. Selvfølgelig går de til motangrep, de vil stilne henne, sier Cullis-Suzuki til nyhetsbyrået AFP.

Les mer om

  1. Klima
  2. Greta Thunberg
  3. FN