- Mann sprengte seg selv i luften

Skal ha hatt rørbomber festet til kroppen.

Har du tips om denne saken eller er du i Stockholm? Send en e-post til 2286@aftenposten.no; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Ifølge Aftonbladet dreier det seg om en selvmordsbomber. Kilder avisen har vært i kontakt med, mener at mannen hadde fem rørbomber festet til kroppen, men at bare én av dem detonerte. Det var sannsynligvis denne sprengladningen som tok livet av ham.

I tillegg ble to personer sendt til sykehus med mindre skader.

Mannen skal også ha båret en veske eller en ryggsekk som viste seg å være full av spiker og sprengstoff. Flere vitner hørte ham rope på arabisk før bomben gikk av.

Aktiv på nettet

Ifølge tyske Spiegel Online, er den avdøde en ung iraker, selv om svensk politi søndag morgen fortsatt ikke har gått ut med identiteten til mannen.

Spiegel Online skriver at den unge irakeren har vært aktiv på sosiale medier på nettet og har skrevet innlegg mot krigene i Irak og Afghanistan.

Aksjonen fant sted på den travle Bryggargatan i Stockholm sentrum og inntraff 10 minutter etter at en bil gikk i luften i krysset Drottninggatan og Olof Palmes gata — noen hundre meter unna. Bilen var full av gassbeholdere.

Politiet prøver nå å finne ut om det er sammenheng mellom hendelsene.

Kriminaletterforskere har dekket til den avdøde mannen i Bryggargatan. FOTO: SCANPIX

Varslet aksjon

Om lag ti minutter før eksplosjonene, mottok det svenske sikkerhetspolitiet Säpo og nyhetsbyrået TT en trusselmail fra en ukjent mann.

E-posten inneholdt en lydfil avsenderen henvender seg til "Sverige og det svenske folk". Han snakker blant annet om stillheten rundt kunstneren Lars Vilks kontroversielle Muhammed-karikaturer, og den svenske Afghanistan-innsatsen:

— Nå skal deres barn, døtre og søstre dø på samme måte som våre brødre og søstre og barn dør. Våre aksjoner kommer til å snakke for seg selv, om dere ikke avslutter krigen mot islam og nedverdigelsen av Profeten, truer mannen.

Han oppfordrer deretter muslimer om å slå tilbake mot islamfiendtligheten i Sverige. - Frykt ingen, frykt ikke fengsel, frykt ikke døden, formaner han.

Mannen sier ingenting om han tilhører noen organisasjon, men han påstår at han har vært i Midtøsten for å lære om hellig krig.

Säpo har ikke kommentert e-posten, men opplyser at beredskapsnivået er uforandret.

Full brann

Flere personer ble vitne til hendelsene, og flere skal ifølge Aftonbladet ha fått sjokk- og hørselskader.

— Vi var på balkongen og tok en røyk da det smalt ved Olof Palmes gate. Vi så røyken stige over hustakene, sier øyenvitnet Tarja til Aftonbladet.

Da det smalt for andre gang noen minutter senere, gikk hun sammen med noen andre ut på gata.

— Der så vi en død person. Det var både ambulanse og politi til stede, men de gjorde ingenting.

— Det smalt til som bare pokker. Da vi kikket ut, så vi at det brant for fullt, sier en person som så den første eksplosjonen til avisen.

- Blødde fra magen

— Det lå en mann på bakken og blødde fra magen, sier Gabriel Gabiro til nyhetsbyrået AP ifølge avisen Expressen.

Den tidligere AP-medarbeideren var i en butikk rett ved plassen der den andre eksplosjonen inntraff. Han så hvordan folk løp langs Drottninggatan.

- Folk gråt, antakeligvis av sjokk. Butikken jeg var i ristet og etter hvert kom det inn masse røyk, beskriver han.

Michael Lysholm hadde vært på en restaurant og sto ved bilen sin på Apelbergsgatan når han hørte en eksplosjon.

— Min første tanke var et det var en bombe. Det smeller aldri så høyt ellers, sier han til Expressen.

Et annet vitne fra en butikk på Drottninggatan forteller:

— Vi hørte smellet, og folk løp ut. Vi stengte butikken og det ble helt tomt på gata, forteller vitnet ifølge avisen.