Verden

Kaptein arrestert etter å ha hjulpet 40 migranter i havn

Et tysk skip med 40 migranter om bord har lagt til kai ved den italienske øya Lampedusa etter å ha blitt nektet i to uker. Kapteinen er arrestert.

Kaptein Carola Rackete på båten Sea Watch 3 er arrestert etter at hun trosset italiensk politi og la til kai med 40 migranter om bord. Foto: Matteo Guidelli / AP / NTB scanpix

 • NTB

Etter å ha seilt i to uker med stadig mer forkomne migranter i en hetebølge i Middelhavet, ignorerte kaptein Carola Rackete på båten Sea Watch et italiensk forbud mot å gå inn i italiensk territorialfarvann og besluttet fredag å presse seg inn i havna til Lampedusa.

En båt fra det italienske toll- og grensepolitiet forsøkte å hindre henne i å legge til kai, men måtte gi seg for ikke å bli klemt mot en brygge.

Talsmann Ruben Neugebauer sa at Rackete ble pågrepet og ført bort i håndjern for å ha nektet å adlyde et militært fartøy, og at migrantene fortsatt var om bord i båten.

Ikke velkommen

Sea Watch 3 plukket opp 53 migranter fra en liten gummibåt utenfor kysten av Libya 12. juli. Etter det er 13 av de mest sårbare evakuert og brakt til Lampedusa av humanitære eller medisinske grunner, men Italias innenriksminister Matteo Salvini insisterte på at de øvrige ikke var velkomne.

Før båten gikk til havn, lå det an til en politisk løsning for migrantene. Tyskland, Frankrike, Luxembourg og Portugal ville ta imot noen hver, ifølge talskvinne for Sea Watch, Giorgia Linardi.

Men selv om det var enighet fra andre land om å ta imot migrantene, kom det ingen tillatelse fra italienske myndigheter til å gå til kai og slippe migrantene i land.

Bekymret

Rackete hadde tidligere sagt at hun var bekymret for den psykiske tilstanden til migrantene, og til slutt besluttet hun å ta seg inn i havna om natten, når havna er fri.

Båten og kapteinen ble møtt av applaus fra en gruppe støttespillere som ventet på brygga.

– Det har gått nesten 60 timer siden vi erklærte nødtilstand. Ingen lyttet. Ingen tok ansvar. Atter en gang er det opp til oss, til kaptein Rackete og hennes mannskap, å bringe 40 mennesker i sikkerhet, sa organisasjonen på Twitter.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Migrasjon
 2. Utenriks
 3. Italia
 4. Flyktninger

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fem EU-land vil ta imot migrantskip

 2. VERDEN

  Italiensk redningsbåt med flyktninger trosset Salvini og la til kai i Italia

 3. VERDEN

  Trosser innenriksministeren: – Nærmeste trygge havn er Italia

 4. VERDEN

  To nye redningsskip venter. Italias havner er stengt.

 5. VERDEN

  Tyskland ber Italia løslate kaptein på redningsskip

 6. VERDEN

  Den tyske Sea-Watch-kapteinen Carola Rackete slippes fri fra husarrest