Frykter krise i Haiti

Leger Uten Grenser sier økende vold og uro, samt mangel på mat, medisin og forsyninger gjør at en krise er i sikte i Haiti.

Fredsbevarende FN-styrker patruljerer slummen Cite-Soleil i Port-au-Prince.

– Alle elementene i en krise er i sikte, slår landansvarlig Lindis Hurum i Leger Uten Grenser fast i en pressemelding.

Hurum, som nylig har returnert fra Haiti, sier ingen føler seg trygge lenger i landet, ikke engang organisasjonens medisinske team.

– Våpenbruk og vold i gatene eskalerer. Barrikader har blitt satt opp i gatene og på hovedveiene. Sinne, frykt og fortvilelse er merkbart overalt. Gatene i Port-au-Prince, hvor det normalt er trafikkaos, er nå tomme fordi folk frykter at det kan oppstå vold når som helst, sier Hurum.

Les også

14 omkom da båt med flyktninger fra Haiti kantret

Organisasjonens leger har i år sett en kraftig økning i antall personer som må behandles for skuddskader. Det har vært en rekke store demonstrasjoner mot president Jovenel Moïse. Titalls har mistet livet eller blitt drept.

Misnøyen med Moïse begynte å vise seg for alvor da han unnlot å etterforske korrupsjonsanklager mot den forrige regjeringen knyttet til Petrocaribe, et subsidiert oljesamarbeid med Venezuela.

Haiti er Latin-Amerikas fattigste land, og 59 prosent av landets 10,4 millioner innbyggere lever ifølge Verdensbanken under fattigdomsgrensa.