Verden

Tvitret – risikerer dødsstraff

En 23 år gammel saudisk journalist står i fare for å bli henrettet etter at han lørdag sendte ut en Twitter-melding der han fortalte at han tvilte på budskapet til religionsstifteren Muhammed.

Den saudiske geistlige Sjeikh Nasser al-Omar siterte Koranen på saudisk TV. Samtidig som han gråt, forlangte han dødsstraff for Hamza Kashgari.

 • Halvor Tjønn

— Jeg har elsket sider ved deg, og jeg har hatet sider ved deg, og det er mye jeg ikke forstår av deg. Jeg vil ikke be for deg.

Slik lød meldingen som den 23 år gamle saudiske journalisten Hamza Kashgari sendte ut for en drøy uke siden på nettstedet Twitter. At Kashgari uttalte at han tvilte på Muhammeds budskap førte til en rekke dødstrusler. Saudiske geistlige fordømte Twitter-meldingen som blasfemisk.

Protester

I dagene etter at Twitter-meldingen ble sendt ut, følte Kashgari seg så truet at han flyktet til Malaysia. I går sendte malaysiske myndigheter Kashgari tilbake til Saudi-Arabia. Amnesty International er blant dem som har protestert mot tilbakesendingen. Kashgari står i fare for å bli henrettet hvis han dømmes for frafall fra islam i Saudi-Arabia, mener menneskerettighetsorganisasjonen.

Hamza Kashgaris venner støtter ham på Youtube.

Twitter-meldingen ble sendt ut av Kashgari i forbindelse med markeringen av religionsstifteren Muhammeds fødselsdag for en drøy uke siden. Ifølge BBCs asiatiske tjeneste skal han ha fått ikke mindre enn 30 000 svar på meldingen, hvorav en del truet med å ta livet av ham. Selv om Kashgari slettet meldingen og ba om unnskyldning, fortsatte truslene å komme inn. Det var da han bestemte seg for å flykte til Malaysia.

Arrestert og utlevert

I det øyeblikk Kashgari landet i Malaysia torsdag i forrige uke, ble han arrestert av myndighetene der.

Advokaten hans forsøkte å hindre tilbakesendingen til hjemlandet, men til ingen nytte.

— Slik anklagene er i denne saken, er det opp til Saudi-Arabia å avgjøre dem, sa Malaysias innenriksminister i en uttalelse samtidig som utleveringen ble effektuert. Det er uklart hva Kashgari vil bli anklaget for når han kommer tilbake til hjemlandet. Blir han anklaget og deretter dømt for blasfemi av islam og for å ha fornærmet Muhammed, er straffen vanligvis døden.

 1. Les også

  Den arabiske liga innstiller operasjon i Syria

 2. Les også

  Kan ha kostet nær 59.000 mennesker livet

 3. Les også

  Aldrende kronprins overtar i Saudi-Arabia

 4. Les også

  - Saudi-Arabia bruker snart opp sin egen olje

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mens hele verdens oppmerksomhet er rettet mot dem vurderer det saudiske regimet å henrette en kvinnelig aktivist

 2. DEBATT

  Jeg oppfordrer så mange som mulig til å spørre den saudiske ambassaden «hvor er Amna?» | Andreas C. Halse

 3. VERDEN

  Trump sammenligner rask fordømmelse av Saudi-Arabia med anklagene mot Brett Kavanaugh

 4. KRONIKK

  Denne guden hater oss sånn

 5. DEBATT

  To spørsmål til Saudi-Arabias ambassadør | Jan Bøhler

 6. KRONIKK

  Satiren blomstrer på saudiske sosiale medier | Iyad El-Baghdadi