Åpningen er blitt utsatt tre ganger. Men i helgen åpner det som kan bli verdens største flyplass.

Det er ikke bare bare å flytte 337 fly pluss utstyr og materiell som kan dekke 33 fotballbaner. Verdens største flyplassflytting vil ta 45 timer.

707 lastebiler skal i sving og 47.000 tonn utstyr og materiell skal flyttes til den nye flyplassen utenfor Istanbul.

– Med åpningen av Istanbul Airport er Tyrkia blitt det viktigste knutepunktet mellom nord og sør, øst og vest, sa Erdogan under den offisielle åpningen av Istanbul Airport i oktober 2018.

Men det er først denne helgen at tyrkerne flytter alt av utstyr, fly og materiell fra Atatürk-flyplassen til det som kan bli verdens største flyplass.

Selve flyttingen er beregnet å ta 45 timer, og det er planlagt at flyplassen skal være i full drift søndag.

Alt fra sikkerhetssensorer til massive kjøretøy skal flyttes. Det vil bli brukt 707 lastebiler for å frakte 47.000 tonn utstyr og materiell mellom de to flyplassene.

Alt utstyret vil dekke 33 fotballbaner, ifølge Turkish Airlines.

Prislappen for det som kan bli verdens største flyplass er nesten 244 milliarder norske kroner, ifølge flere internasjonale medier.
Les også

Tyrkia feiret ny flyplass – arbeidere satt i fengsel

Vil danke ut amerikansk flyplass

I tillegg skal 337 av Turkish Airlines fly fraktes til den nye flyplassen, som ifølge presidenten vil bli verdens største.

En konsekvens av flyttingen fra Atatürk til Istanbul, vil det være en periode på 12 timer hvor ingen kommersielle fly vil lande eller ta av ved de to flyplassene, opplyser tyrkiske myndigheter.

Tyrkias nye flyplass vil være i full drift i løpet av denne helgen.

Flytteprosjektet omtales av tyrkiske myndigheter som «den store flyttingen».

– Overføringen til Istanbul New Airport vil bli den største flyplassflyttingen i verden. Ingen andre flyplasser er blitt flyttet lengre enn 45 kilometer, sa administrerende direktør Kadri Samsunlu ved Istanbul New Airport (IGA) i en pressemelding i fjor.

337 av Turkish Airlines fly skal denne helgen fraktes fra Atatürk-flyplassen til fraktes til Istanbul New Airport.

Istanbul Airport regner med å ta imot 90 millioner passasjerer årlig. Men det er bare til å begynne med, målet er at 200 millioner reisende årlig skal benytte seg av den massive flyplassen, som ligger nordvest for Istanbul, innen ti år.

– Flyplassen vil bli den nest største, med tanke på passasjerer, i løpet av fem år. Når vi er ferdige med alle fasene av utbyggingen, vil den bli verdens største, sa samferdselsminister Cahit Turhan til Reuters torsdag.

Hvis de klarer det, så vil trafikken på de seks rullebanene bli nesten dobbelt så stor som Hartsfield-Jackson-flyplassen i Atlanta i delstaten Georgia i USA, som i dag er verdens travleste lufthavn.

Les også

Åpningen av Istanbuls nye flyplass utsettes for tredje gang

Åpningen av Tyrkias nye flyplass har vært utsatt en rekke ganger.

Utsatt og omstridt

Prislappen for det som kan bli verdens største flyplass er nesten 244 milliarder norske kroner, ifølge The Independent.

Selve utbyggingen har vært kontroversiell. Den har vært plaget av anklager om miljøødeleggelser, uverdige og farlige arbeidsforhold og forsinkelser.

Det er blitt rapportert om flere arbeidere som har omkommet under byggingen av flyplassen, alt fra 27 til over 400. Det siste er blitt avvist av tyrkiske myndigheter.

Da flyplassen ble høytidelig åpnet 29. oktober, anslo man at det ikke ville bli noe vanlig flytrafikk før tidligst 31. desember. Denne helgen, 7. april, vil den være i full sving.