Merkel vil besøke Auschwitz for første gang

For første gang siden hun tiltrådte som statsleder i Tyskland for 14 år siden vil Angela Merkel fredag besøke konsentrasjonsleieren Auschwitz i Polen.

Den tyske statslederen Angela Merkel vil for første gang siden hun ble statsleder i Tyskland for 14 år siden besøke konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen.

Merkel vil være den tredje tyske statslederen som besøker leiren, hvor omtrent 1,1 millioner mennesker ble drept under andre verdenskrig. Blant de drepte i Auschwitz var det polske jøder, sovjetiske krigsfanger, romfolk og motstandere av nazismen.

Merkel er selv født ni år etter andre verdenskrigs slutt. Hun har omtalt holocaust som et «brudd med sivilisasjonen» og uttrykt økende bekymring om fremveksten av antisemittisme og krefter på ytre høyre i Tyskland.

– Besøket er spesielt viktig nå og gir signal om oppmerksomhet og solidaritet i en tid hvor overlevende fra Auschwitz blir utsatt for antisemittisk hets og hatmail, sier styreleder Christoph Heubner i den internasjonale Auschwitz-komiteen.

Les også

Kronikk av Bernt Hagtvet: Snart er det ingen holocaust-overlevere igjen

I forkant av besøket er det ventet at tyske myndigheter vil godkjenne en donasjon på 66 millioner euro, 670 millioner kroner, til Stiftelsen Auschwitz-Birkenau som ble opprettet for ti år siden.

Merkel vil være i følge med Polens statsminister Mateusz Morawiecki når hun først går inn den kjente porten til leiren. Videre vil det bli holdt ett minutts stillhet foran Dødsveggen hvor mange tusen fanger ble skutt.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter