Snart uten forsyninger og sliter med ødelagt utstyr. Polfarere forsøker å nå Ousland og Horn.

Børge Ousland og Mike Horn skriver i en oppdatering på Facebook at de har nok mat til to dager til på isen.

Polfarerne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme er på vei mot kollegaene Børge Ousland og Mike Horn, som snart er uten forsyninger og sliter med ødelagt utstyr på sin vei over Polhavet fra Alaska til Svalbard. Her forskningsskipet Lance fotografert i 2015. Skipet har siden tirsdag ligget fast i isen, men kom seg løs onsdag ettermiddag.

De to polfarerne gikk 2,9 mil på isen tirsdag og ytterligere 2 mil natt til onsdag, skriver de i oppdateringen. De er på vei mot skipet Lance, som er på vei for å møte dem.

Ousland skriver også at de brukte fem timer på å reparere en ødelagt pulk, og at reparasjonen har fungert godt.

– Det var veldig bra at jeg oppdaget det før vi padlet. Hadde vi ikke oppdaget det, ville alt vært gjennomvått, sovepose, klær også videre. Det hadde antakelig endt opp med at vi hadde måttet bli reddet, skriver Ousland.

Skipet Lance har stått fast siden tidlig tirsdag morgen, på vei mot der det skal møte polfarerne, skriver VG. Onsdag klokka 12.57 rykket skipet framover i isen igjen.

– Vi har hatt noen veldig kalde dager i det siste, minus 40 grader og vanskelig å sove. Vi går som to fulle menn, skriver Ousland i en oppdatering på Instagram.

– Veldig på og fokusert

Børge Ousland (57) og Mike Horn (54) skulle plukkes opp av skipet Lance nord for Svalbard torsdag etter en strabasiøs ekspedisjon over Polhavet fra Alaska. Skipet gikk seg fast i isen, og polfarerne ligger på etterskudd.

Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen hadde natt til onsdag kontakt med de to mennene, som skal være svært fysisk medtatt.

– Jeg snakket med Børge Ousland i natt, og han virket forvirret når det kommer til natt og dag, men er veldig på og fokusert. Han kan ikke ta inn noe annet enn fremdrift og det de holder på med nå, sier Ebbesen til NRK.

Forsyninger på vei

Ousland og Horn har vært utendørs i ekstremt vær i 85 dager. De har forsyninger fram til torsdag, og sliter med frostskader og ødelagt utstyr.

Tirsdag kveld forlot Aleksander Gamme og Bengt Rotmo Lance for å gå Ousland og Horn i møte. Med seg har de mat og brensel, skriver VG , som har journalist og fotograf om bord på Lance.

Planen er at de to skal bruke rundt ett døgn på å komme seg de 40 kilometerne fram til det avtalte møtepunktet.

Etter nye to døgn skal alle fire komme seg ned til Lance igjen. Onsdag formiddag var det ifølge Ebbesen 46 kilometer mellom ekspedisjonen og de to polfarerne, skriver VG.

– Noe av problemet er at isen forandrer seg hele tiden. Det har vært vanskelig å finne farbare ruter for Børge og Mike. Det samme gjelder for bakkemannskapet som er på vei sørfra, sier Ebbesen.

Mildere vær

Det er meldt fælt uvær i området, men det vil ikke treffe ekspedisjonen før helgen.

Natt til onsdag morgen og utover dagen økte også temperaturen, noe som har gjort tilværelsen mer levelig for de to polfarerne.

– Det har hittil vært ekstremt kaldt med temperaturer mellom 30 og 40 minusgrader. Nå er det godt under 20 minus der ekspedisjonen befinner seg. Det er gode nyheter, vurderer Ebbesen.

Fra onsdag var det opprinnelig meldt østlig full storm på Nordenskiölds land på Svalbard.

– Mannskapet valgte å sende ut Rotmo og Gamme på grunn av uværet som kommer onsdag ettermiddag. Stormen vil vare torsdag og fredag, sa Ebbesen til NRK tirsdag.

Børge Ousland og Mike Horn har forsøkt å krysse Polhavet fra Alaska til Svalbard, men har slitt med is som er mye tynnere enn vanlig.

En lignende ekspedisjon har aldri før blitt gjennomført.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter