Mann arrestert i Kasakhstan for å demonstrere med en blank plakat

I Kasakhstan ble en mann tatt av politiet fordi han demonstrerte på et torg med en helt hvit plakat.

Politiet har arrestert flere i Kasakhstan for å demonstrere mot det kommende presidentvalget i juni.

Politiet i Kasakhstan arresterte mandag en ung mann ved navn Aslan Sagutdinov som holdt opp en hvit plakat. Dette skjedde på et torg i byen Uralsk, som ligger vest i landet.

Kort tid etter at politiet hadde arrestert mannen, lot de han gå ettersom de ikke kunne finne ut av hva han kunne straffes for.

Demonstrerte med helt hvit plakat

På Youtube ble det samme dagen postet en video som viser Sagutdinov med den blanke plakaten, alene på torget. Det kommer to personer etter hvert, i videoen kan man se at de har med seg kamera og lydopptager.

Etter hvert kommer det politifolk bort til Sagutdinov. De fører ham vekk fra torget og inn i en politibil mens han protesterer.

I videoen sier han at han vil fortelle alle innbyggerne i Kasakhstan at han skal demonstrere med en tom, hvit plakat.

– Jeg skal ikke rope ut slagord, men politiet vil ta meg bort likevel. Hvorfor? Fordi vi ikke lever i et demokratisk land, selv som makthaverne i Kasakhstan kaller det, sier han i videoen.

Les også

Taliban-angrep mot amerikansk organisasjon i Kabul

Nursultan Nazarbajev hadde sittet som president i nesten tredve år da han brått gikk av i mars i år. Nå skal det holdes nytt valg i juni, men det har skapt misnøye blant borgerne.

Flere titalls arrestert for demonstrasjoner

Det er blitt holdt flere protester i Kasakhstan den siste tiden. Det har vokst frem misnøye blant innbyggerne etter et presidentvalg som skal holdes i landet i juni.

Politiet har arrestert flere titalls personer for å ha demonstrert uten tillatelse.

– Mitt navn er Aslan Sagutdinov. Jeg står for frihet for den Kazakhstanske befolkningen, som gjennom historien har vært et fritt folk, og som fortsatt bør forbli frie, sier Sagutdinov i videoen.

Så kommer politiet bort til mannen.

– Gatepolitiet kommer for å ta meg. Dette er bare tull. De kommer for å fortelle meg hva jeg skal gjøre, fortsetter han.

Sagutdinov blir avbrutt av politiet som forteller ham at det han gjør er ulovlig.

– Hva er ulovlig? Jeg står bare her, svarer Sagutdinov mens han blitt ført til politibilen.

Les også

Trump var den store Kina-refseren. Han har mye å tape på en dårlig avtale. | Øystein K. Langberg

Landets midlertidige president, Kasym-Jomart Tokayev, tok over etter at Nazarbajev gikk av som president.

Boikotter «iscenesatt valg»

Nursultan Nazarbajev var president i Kasakhstan frem til mars i år. Da gikk han brått av etter å ha sittet med makten i nærmere tredve år. Ved sist presidentvalg vant Nazarbayev med 97,7 prosent av stemmene.

Under hans styre var det sjelden slike protester. Kasym-Jomart Tokayev er landets midlertidige president, og opposisjonen boikotter nå valget som skal skje den 9. juni. De mener valget er blitt iscenesatt for å la Nazarbaevs håndplukkede etterfølger komme til makten.

Kashakstan er på delt 144. plass med Russland på demokrati-indeksen til Economist Intelligence Unit. Nord-Korea ligger lavest rangert på 167. plass.

Deler av videoen hvor Sagutdinov protesterer med den hvite plakaten er blitt delt av Radio Free Europe/Radio Liberty.