Verden

USAs stjerner kaster glans over valgkampen. Lar velgerne seg overbevise?

En rekke av USAs kjendiser har funnet sin favoritt blant demokratenes presidentkandidater. Men gir stjernestøtte økt oppslutning?

Senator Bernie Sanders tar imot skuespiller Cynthia Nixon på scenen under et valgmøte. MIKE SEGAR, Reuters/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist

– Let’s go baby, sier artisten Cardi B. Så klapper hun i hendene med 4–5 centimeter lange negler og henvender seg til Bernie Sanders.

Møtet mellom den 28 år gamle innflytelsesrike rapperen og den 78 år gamle senatoren fant sted i en neglesalong i Detroit. Siden har over 750.000 sett de to drøfte minstelønn, studielån og klimaendringer på Sanders’ Youtube-kanal.

Rapperen Cardi B., som støtter Bernie Sanders, sto i 2018 på Time’s liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer. Kyle Terada, USA Today/Reuters/NTB scanpix

Sanders i tet

Sanders er for øyeblikket i teten i det demokratiske kappløpet om å bli president Donald Trumps utfordrer. Han ser også ut til å lykkes best med å hanke inn støtte fra USAs A-kjendiser innen musikk, film, TV og idrett.

En rekke av de håpefulle presidentspirene får nemlig offentlige støtteerklæringer fra stjerner.

Nylig sa sangeren Cher at hun støtter Joe Biden. Den tidligere visepresidenten takket straks på Twitter:

«Jeg er i Vegas denne uken. Si fra om du trenger en oppvarmer!»

Lørdag er det nemlig Nevadas tur til å velge hvem delstaten vil ha som demokratisk presidentkandidat. Nevada skiller seg vesentlig fra de to første delstatene som har gjennomført nominasjonsvalg, Iowa og New Hamphire, ved at det er et stort innslag av minoritetsstemmer.

For eksempel er 29 prosent av befolkningen er latinamerikanere.

Resultatet er ikke ventet før søndag morgen eller formiddag norsk tid.

Grillmat med TV-jurist

Iblant hentes kjendisene også inn for å kaste glans over kandidatens arrangementer.

Da Sanders holdt sin innspurt foran New Hampshire-valget, hadde han med seg Cynthia Nixon fra Sex og Singelliv. Pete Buttigieg hadde Hollywood-veteran Kevin Costner på slep.

Og da Mike Bloomberg nylig turnerte med grillmat i Texas, hadde han med seg Judge Judy. Dommeren avvikler til daglig rettssaker direkte i et populært TV-program.

Skuespiller Kevin Costner har stilt på valgmøter for Pete Buttigieg. Elise Amendola, AP/NTB scanpix

Dødelig våpen-Glover

Sanders har også sendt noen av dem som stedfortredere for seg. I Sør-Carolina møtte velgere for noen uker siden opp i den tro at de skulle se senatoren fra Vermont. I stedet fikk de stille spørsmål til skuespiller Danny Glover, kjent fra blant annet Dødelig våpen-filmene.

Fungerer kjendiser?

Men virker dette som taktikk i valgkampen? Vil velgere strømme til en kandidat fordi en eller annen skuespiller eller popstjerne anbefaler politikeren?

En fersk måling fra Morning Consult kan tyde på at dette har liten effekt.

Ni av ti sier de ikke vil la seg påvirke. Tallene kan tyde på at folk tvert imot kan la seg påvirke til å droppe en kandidat på grunn av kjendisstøtte.

Blant velgere under 30 er likevel tilbøyeligheten til å høre på en kjendis litt høyere: Nesten to av ti sier at et råd fra en kjent person kan få dem til å stemme på en politiker de ellers ikke ville vurdert.

Skuespiller Danny Glover støtter Bernie Sanders og har også på egen hånd holdt valgmøter for kandidaten. David T. Foster III, The Charlotte Observer/AP/NTB scanpix

Skuespiller Danny Glover ble spurt av The New York Times om det finnes en kjendiseffekt.

– Jeg vet ærlig talt ikke. Men jeg frasier meg ikke mitt ansvar som borger fordi jeg lager filmer og folk liker å se filmene mine, sa han.

Mandy Moore som for tiden har stor suksess med TV-dramaet This Is Us, er en entusiastisk tilhenger av Pete Buttigieg. Andrew Harnik, AP/NTB scanpix

Skal trekke publikum

Politikerne bruker gjerne kjendisene som trekkplastre for å få folk til valgmøtene. I Iowa hadde Pete Buttigieg for eksempel med seg Mandy Moore. Hun spiller for tiden en av hovedrollene i This Is Us, en TV-dramaserie med rundt ti millioner seere i USA.

Til dels brukes de også i pengeinnsamling. For eksempel har skuespiller Gwyneth Paltrow holdt en såkalt «fundraiser» for Buttigieg i sitt hjem.

Ikke alle politikerne har et stort stjernelag i ryggen. Senator Amy Klobuchar har en heller kort liste med kjendiser på sin side. Hun ble nylig spurt om dette i Iowa av radiokanalen NPR.

– Kjendiser? Nei, jeg trenger ikke kjendiser i Iowa. Det vil si, jeg har én: ordføreren i Fertile. Hun har støttet meg, sa Klobuchar.

Fertile er et sted med færre enn 400 innbyggere.

Hva med presidenten?

Er det så noen kjendiser som støtter Trump? Det republikanske partiet står tradisjonelt svakere enn demokratene blant filmstjerner, skuespiller og andre artister.

Dette gjelder også for president Trump, selv om han til dels ble berømt som TV-stjerne og ved gjesteopptredener i filmer. Blant annet slet han med å mønstre et solid oppmøte av berømtheter til innsettelsen i januar 2017.

Blant kjente støttespillere er musiker Kanye West, skuespiller Jon Voight, komiker Roseanne Barr, musiker Kid Rock og skuespiller James Woods.

 1. Les også

  Da Obama lot høre fra seg om vekst og jobber, stemplet Trump det som en bløff

 2. Les også

  Forklart: Slik velges en amerikansk presidentkandidat

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. USA-valget 2020
 2. USA
 3. Amerikansk politikk
 4. Demokratene, USA

USA-valget 2020

 1. VERDEN

  – Hun er den viktigste visepresidentkandidaten siden krigen

 2. KOMMENTAR

  Hvordan skal pressen forholde seg til Kanye West?

 3. VERDEN

  Valgmenn kan tvinges til å velge presidentkandidaten med flest stemmer

 4. VERDEN

  Forsker om Trump-talen: – Typisk for høyreradikale ledere

 5. VERDEN

  Trump ligger bak Biden i viktige vippestater

 6. VERDEN

  Ber retten stanse Boltons bok med midlertidig forføyning