Verden

Trumps helsereform mot full kollaps

Enda to republikanske senatorer sier nei til helsereformen som er til behandling i Senatet. Dermed har ikke president Donald Trump lenger flertall i eget parti for sin erstatning av Obamacare.

Senator Mike Lee er en av de fire republikanerne som nå sier de vil stemme nei mot Trumps forslag.
  • NTB
  • Caroline Enge
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det er senatorene Mike Lee og Jerry Moran som mandag kveld gjorde det klart at de ikke støtter forslaget til en ny helsereform i USA.

Det betyr at Donald Trumps løfte om å erstatte sin forgjengers helsereform er dødt for nå, skriver The New York Times.

  • Den amerikanske befolkningens misnøye med presidenten seks måneder etter innsettelsen er nå høyere enn rett etter Watergate-skandalen: Trump mer upopulær enn noen gang

– Beklageligvis er det nå tydelig at forsøket på å oppheve og erstatte den mislykkede Obamacare ikke vil lykkes, uttalte den republikanske majoritetslederen i Senatet Mitch McConnell da det ble kjent at ytterligere to senatorer trekker sin støtte, skriver Reuters.

Ikke lenger flertall

Tidligere har Susan Collins og Rand Paul kunngjort at de ikke vil stemme for en ny reform. Dermed er det tilsammen fire republikanske senatorer som vil stemme mot forslaget i sin nåværende form.

Republikanerne har 52 seter av Senatets 100 seter og kan bare tåle at to unnlater å stemme for forslaget for å få det igjennom. Alle Demokratenes 48 senatsmedlemmer er imot Donald Trumps helsereform.

Majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, åpner for å avskaffe Obamacare uten flertall for en ny reform.

Utsatte avstemningen

Forrige uke ble det bestemt at det amerikanske Senatet utsetter sommerferien med to uker i et forsøk på å dra i land en ny helsereform og andre forefallende saker.

Sent lørdag kveld ble det bekreftet at avstemningen om presidents helsereform likevel er utsatt, på grunn av usikkerhet rundt støtten for forslaget. Den formelle begrunnelsen var at senator John McCain ikke kunne delta i avstemningen på grunn av en operasjon, ifølge CNN.

– Jeg kan ikke forestille meg at Kongressen ville våge å forlate Washington uten en vakker, ny helsereform helt godkjent og klar for bruk! tvitret president Donald Trump for en uke siden.

  • Les også:
Les også

Pokerspillet om ny helsereform fortsetter. Trump er i trøbbel og avstemningen er utsatt.

Vil oppheve Obamacare uten erstatning

Etter at han mistet støtten i eget parti mandag, oppfordret Trump republikanerne på Twitter til først å avskaffe Obamacare, deretter lage en ny reform:

«Republikanerne burde skrote Obamacare og begynne på en ny helsereform med blanke ark», skriver Trump, og hevder at demokratene vil stille seg bak forslaget.

Republicans should just REPEAL failing ObamaCare now & amp; work on a new Healthcare Plan that will start from a clean slate. Dems will join in!

Nå åpner også majoritetsleder Mitch McConnell for å oppheve Obamacare til tross for at det ikke er en erstatning på plass ennå.

Mandag kveld uttalte han at Senatet nå vil jobbe for å ta opp igjen vedtaket om å avskaffe Obamas helsereform som republikanerne stemte for allerede i 2015. Daværende president Obama brukte vetoretten sin til å beholde helsereformen.

Planen går ut på å vedta å oppheve Obamacare, men med to års forsinkelse, slik at overgangen til en ny ordning blir mykere. Dette forslaget ble avvist av republikanerne for flere måneder siden, til fordel for å innføre en egen helsereform med én gang, ifølge Reuters.

Det er uklart om det republikanske partiet har nok stemmer til å oppheve loven uten en erstatning, noe som kan skape usikkerhet i forsikringsmarkedet, skriver CNBC.

McCain tar til orde for samarbeid

Å erstatte Obamas helsereform er blant president Trumps hjertesaker, men forslaget har fått kraftig kritikk fra flere hold. Selv om deler av Obamacare foreslås bevart, vil reformutkastet som nå ligger på bordet i Senatet, strupe brorparten av finansieringen.

I tillegg kan Medicaid, den statlige sykeforsikringen for fattige og funksjonshemmede, bli faset ut.

Senator John McCain tar nå til orde for et forlik på tvers av partiene.

– Kongressen må nå komme i orden igjen, holde høringer, motta innspill fra medlemmer i begge partiene og vedta en lov som endelig gir amerikanerne tilgang til rimelige kvalitetshelsetjenester, sa McCain i en uttalelse.

Delstaten New Yorks justisminister Eric Schneiderman sier han vil gå til sak mot regjeringen dersom republikanerne stemmer for en ny helsereform. Schneiderman mener det er en rekke juridiske og konstitusjonelle feil og mangler ved den nye reformen som er lagt frem.

Les mer om

  1. USA
  2. Amerikansk politikk
  3. New York Times
  4. Donald Trump
  5. Demokratene, USA
  6. Republikanerne, USA