Verden

De var på møte om datasikkerhet – nå anklages de for terrortilknytning

ISTANBUL (Aftenposten): 10 menneskerettighetsaktivister anklages for tilknytning til terrorvirksomhet i Tyrkia. Seks av dem må sitte fengslet til rettssaken kommer opp.

10 menneskerettighetsaktivister var på kurs utenfor Istanbul da de ble pågrepet av tyrkisk politi den 5. juli.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En domstol i Istanbul beordret tirsdag at seks menneskerettighetsaktivister, inkludert Amnesty Internationals landdirektør i Tyrkia, skulle formelt arresteres inntil de kan stilles for retten. De er anklaget for å ha hjulpet en væpnet terrorgruppe.

Fire andre aktivister som har sittet fengslet siden de ble pågrepet den 5. juli, ble løslatt, men de får ikke lov til å forlate landet og har meldeplikt hos politiet.

Gruppen med menneskerettighetsaktivister ble arrestert i det de deltok på et kurs i datasikkerhet på et hotell på den idylliske øya Büyükada, en av prinseøyene i Marmarahavet ved Istanbul.

De to kurslederne, som er statsborgere i henholdsvis Sverige og Tyskland, er blant de seks som vil forbli fengslet.

– Vi har lært i dag er at det å forsvare menneskerettigheter er blitt en forbrytelse i Tyrkia, sa Andrew Gardner, researcher for Amnesty International i Tyrkia, til AFP tirsdag.

– De deltok i en rutinemessig workshop

Det er uklart hvilken terrorgruppe de ti menneskerettighetsaktivistene anklages for å ha støttet. ifølge tyrkiske medier har påtalemyndigheten lagt frem bevis som skulle indikere at de har vært i kontakt med kurdiske og venstreorienterte grupper og bevegelsen som ledes av Fethullah Gülen. Han anklages for å ha stått bak fjorårets mislykkede kuppforsøk.

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, kom tidligere i måneden med vage anklager om at møtet de ti var involvert i, «kunne virke som en fortsettelse» av kuppforsøket, melder AP.

Amnesty International skriver på sine nettsider at landdirektør Idil Eser og de ni andre var med på en rutinemessig workshop.

– Den tyrkiske påtalemyndigheten har hatt 12 dager på seg til å slå fast det åpenbare: at disse aktivistene er uskyldige. Avgjørelsen om å fortsette med denne prosessen viser at sannhet og rettferdighet er blitt totalt fremmed i Tyrkia, sier generalsekretær i Amnesty International, Salil Shetty, ifølge organisasjonens nettsider. – Dette er ikke en legitim straffeforfølgelse, det er en politisk motivert straffeforfølgelse som gir grunn til å frykte for menneskerettighetene i Tyrkia.

En representant for Amnestys hovedkontor i London sier de er i ferd med å få oversatt rettsdokumentene fra tyrkisk. De kan derfor ennå ikke svare på hvilken terrorgruppe Idil Eser anklages for å ha hjulpet.

  • Selv ikke nasjonalhelten kan forene det splittede Tyrkia: Ömer stoppet kuppmakerne med en kule.
Disse ti aktivistene ble arrestert den 5. juli.

Fortsatt unntakstilstand et år etter kuppforsøket

Det tyrkiske parlamentet vedtok mandag denne uken å forlenge unntakstilstanden som har vært gjeldende siden det mislykkede kuppforsøket den 15. juli i fjor.

Over 50.000 mennesker er blitt arrestert og over 138.000 tyrkere har mistet jobbene sine, i forbindelse med utrenskningene som har kommet i kjølvannet av kuppforsøket.

Blant de arresterte er politikere, journalister og aktivister. Lederen i Amnesty International i Tyrkia, Taner Kilic, ble arrestert i juni, mistenkt for å ha hatt forbindelse med Gülen-bevegelsen.

Fethullah Gülen har bodd i USA siden 1999. Han nekter for at han har hatt noe med kuppforsøket å gjøre.

Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Amnesty International
  3. Recep Tayyip Erdogan