Verden

Sykehuset: Deler av Liu Xiaobos behandling er stanset

Sykehuset som behandler nobelprisvinneren Liu Xiaobo, bekrefter at deler av behandlingen er stanset. Grunnen er at han ikke lenger tåler en av medisinene.

Et av medikamentene som brukes mot Lius kreftsykdom, er tatt ut av behandlingen fordi Lius lever ikke tåler det, skriver sykehuset i den kinesiske byen Shenyang i en pressemelding. Foto: AP/NTB scanpix
  • NTB

Et av medikamentene som brukes mot kreftsykdommen hans er tatt ut av behandlingen fordi Lius lever ikke lenger tåler det, heter det i en pressemelding på nettsiden til sykehuset i byen Shenyang.

Torsdag sa en venn av Liu at nobelprisvinneren nå er så dårlig at behandlingen på sykehuset er blitt stanset.

– Deres diagnose er at sykdommen utvikler seg veldig raskt og at leveren hans nå er så dårlig at han ikke kan få mer behandling. De har derfor bestemt seg for å avslutte kreftbehandlingen, sa Hu Jia, en nær venn av familien, til NRK.

Ifølge Zeng Jinyan, en venn av Lius svoger Liu Hui, er det medisinen Sorafenib som er tatt ut av behandlingen av fredsprisvinneren.

– Man så ingen forbedring etter to-tre uker med medikamentet, skriver Zeng i en uttalelse publisert på internett.

Utenlandske spesialister

Også sykehuset bekreftet torsdag at tilstanden til Xiaobo hadde forverret seg, og at de mistenkte at han hadde fått blodpropp i venstrebeinet. Familien hans ble bedt om å være i nærheten av ham på sykehuset, ifølge en venn av familien.

Både EU og USA har oppfordret Kina til å la fredsprisvinneren få behandling der han selv måtte ønske. Den norske regjeringen har imidlertid ikke stilt seg bak denne oppfordringen.

I en uttalelse tidligere denne uken opplyste sykehuset at de har invitert kreftspesialister fra USA, Tyskland og andre land til å behandle fredsprisvinneren, men ytterligere informasjon om de utenlandske spesialistene er så langt ikke kjent. Verken amerikanske eller tyske myndigheter har hittil kommentert påstanden om en invitasjon.

Kinesiske myndigheter har liten sans for alle oppfordringene om å la Liu få reise ut av landet. De sju siste årene har Kina også ignorert oppfordringer om å løslate Liu fra fengsel. Hans kone, Liu Xia, har samtidig vært under streng husarrest, selv om hun aldri har vært anklaget for noen forbrytelse.

– Ingen land har rett til å blande seg og komme med uansvarlige kommentarer om indre anliggender i Kina, uttalte en talsmann for landets utenriksdepartement i forrige uke.

Inngikk avtale

Det ble sist uke kjent at 61 år gamle Liu, som har sittet fengslet siden 2009, lider av uhelbredelig leverkreft. Han fikk trolig diagnosen allerede i mai. Den kinesiske demokratiforkjemperen ble dømt til elleve års fengsel i 2009 for å ha skrevet et manifest der han blant annet tok til orde for en styrking av demokrati og menneskerettigheter i Kina. Året etter mottok han Nobels fredspris.

Regjeringen i Kina reagerte sterkt på tildelingen, og forholdet mellom Norge og Kina var dårlig fram til desember 2016 da Norge skrev under på en avtale med Kina. I avtalen forplikter Norge seg til å respektere Kinas territorielle suverenitet samt ikke å undergrave Kinas såkalte kjerneinteresser.

Så langt har verken statsminister Erna Solberg eller utenriksminister Børge Brende uttalt seg om Liu, noe både andre politikere og eksperter har kritisert. Den eneste uttalelsen fra UD siden Liu ble lagt inn på sykehus, kom fra kommunikasjonssjef Frode O. Andersen til NTB i forrige uke.

– Nyheten om at Liu Xiaobo er innlagt på sykehus med uhelbredelig kreft, er trist. Våre tanker går til ham og hans familie, het det i uttalelsen.