Verden

Tysk påtalemyndighet: Knivstikking i Hamburg trolig motivert av radikal islamisme

Gjerningsmannen var trolig motivert av radikal islamisme da han knivstakk kunder på et supermarked i Hamburg sist uke, opplyser tysk påtalemyndighet.

Tysk politi slo full terroralarm da en mann knivstakk og drepte én person og såret flere andre på et supermarked i Hamburg. Politiet jobber fortsatt med å avklare mannens motiv. Foto: AP/NTB scanpix

 • NTB

En 50 år gammel mann ble drept og sju andre skadd, flere av dem alvorlig, i angrepet forrige fredag. Den antatte gjerningsmannen er en 26-åring fra De forente arabiske emirater. Han har i lengre tid bodd i Skandinavia og snakket flytende norsk, ifølge tysk påtalemyndighet.

 • LES OGSÅ: Knivangriper i Hamburg hadde bodd i Norge

Mandag opplyser den føderale påtalemyndigheten i Tyskland at de har overtatt etterforskningen på grunn av «sakens spesielle betydning».

– Det er tilsynelatende en radikal islamistisk bakgrunn for handlingen. Ifølge den pågående etterforskningen har den siktede radikalisert seg selv, heter det i uttalelsen mandag.

Gjerningsmann hadde psykiske problemer

Den føderale påtalemyndigheten tilføyer at ingenting tyder på at 26-åringen, som er identifisert som Ahmad A., var medlem av noen ekstremistgruppe av typen IS.

Justisministeren i delstaten Hamburg uttalte i helgen at det er ting som tyder på at den siktede kan ha hatt et islamistisk motiv for angrepet, men samtidig ble det påpekt at han hadde psykiske problemer.

26-åringen er født i Emiratene og har palestinsk opprinnelse. Han ankom Tyskland i mars 2015 etter å ha tilbrakt tid i Norge, Sverige og Spania. I 2016 ble asylsøknaden hans avslått i Tyskland, men han kunne ikke straks deporteres ettersom han manglet ID-papirer.

Sikkerhetsmyndighetene hadde flagget mannen for mulig radikalisering, men regnet ham ikke som noen umiddelbar trussel.

Les mer om

 1. Terror
 2. Tyskland
 3. Radikalisering

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Knivangriper i Hamburg hadde bodd i Norge

 2. VERDEN
  Publisert:

  Én drept og fire såret i knivangrep i Hamburg

 3. VERDEN
  Publisert:

  Mann knivstakk forbipasserende i Paris

 4. VERDEN
  Publisert:

  Politiet offentliggjør identiteten til Münster-ofrene

 5. VERDEN
  Publisert:

  Belgisk trippeldrapsmann var ute på prøve

 6. VERDEN
  Publisert:

  Avis: Ny mann pågrepet etter journalistdrap i Bulgaria