Verden

Politiet tror fedre og sønner står bak terrorplan i Sydney

Flere gater ble avsperret da australsk antiterrorpoliti arresterte fire personer i en rekke politirazziaer i Sydney. Foto: David Gray, Reuters / NTB scanpix

De fire mennene som er pågrepet i Australia, mistenkt for å ha planlagt en terroraksjon, er to middelaldrende menn og deres voksne sønner.

  • NTB
  • Caroline Ørvik

De fire, som er av libanesisk-australsk herkomst, ble pågrepet i Sydney lørdag kveld. Ingen av dem er kjent for politiet fra før.

Politiet har foreløpig fått rettens kjennelse til å avhøre dem i syv dager uten at det forligger noen konkret siktelse.

Ifølge Sydney Morning Herald skal det ha blitt funnet en hjemmelaget bombe i den ene boligen politiet slo til mot i Surry Hills sentralt i Sydney. Politiet tror bomben skulle smugles om bord i et passasjerfly som skulle til Midtøsten.

Statsminister Malcolm Turnbull sa søndag at politiaksjonene avdekket et terrorangrep mot et fly, og politiet bekrefter at de har funnet en bombelignende gjenstand.

Statsminister Malcolm Turnbull sa søndag at politiaksjonene avdekket et terrorangrep mot et fly. Foto: David Gray, Reuters / NTB scanpix

Kjøttkvern

Australske medier melder at terrorplanen var såpass avansert at etterforskerne tror de må ha hatt en eller annen form for hjelp utenifra. Channel 7 rapporterte at en teori er at de fikk instruksjoner fra IS i Syria.

The Daily Telegraph skriver at bomben inkluderte sagmugg og sprengstoff stappet inn i et kjøkkenredskap. Det kan ha vært en kjøttkvern som var en av gjenstandene som ble beslaglagt, skriver avisen.

Giftig gass

The Australian siterer flere anonyme kilder som forteller at de fire hadde laget en uvanlig sprengladning som skulle slippe ut en giftig, svovelbasert gass som ville ha drept eller lammet alle om bord i flyet.

Pågripelsene førte til forsinkelser i flytrafikken i Australia søndag grunnet strengere sikkerhetskontroll. Flyselskap i landet sendte meldinger til sine passasjerer om at myndighetene hadde høynet sikkerheten på alle større flyplasser i landet og ber passasjerer beregne god tid.

Utenlandsk etterretning

Politiet gikk til aksjon etter å ha mottatt informasjon fra et utenlandsk etterretningsorgan, noe som tyder på at de fikk veiledning utenifra.

Turnbull ville ikke bekrefte dette, men sa i en tid med internett, sosiale medier og chattetjenester er det ikke så langt mellom Syria og Sydney.

– Og det er nettopp det som er så kritisk viktig ved dette – sømløst samarbeid, sa den australske statsministeren.

Politiet etterforsker informasjon som indikerer at flyindustrien var et potensielt mål for angrepet. Foto: David Gray, Reuters/NTB scanpix

Skjerpet sikkerhet

Det er 13. gang siden Australia hevet sikkerhetsnivået i landet i 2014, at myndighetene har avverget et planlagt terrorangrep. Fem angrep er blitt gjennomført.

– Den primære trusselen er fortsatt enkeltpersoner som opererer på egen hånd, men gårsdagens hendelser er en påminnelse om at større og mer sofistikerte terrorplaner også er en trussel, sier justisminister Michael Keenan.

Aksjonen ble gjennomført som et samarbeid mellom det nasjonale australske politiet, politiet i delstaten New South Wales og australsk etterretning.

Antiterroroperasjonen er ikke avsluttet, og sikkerheten er skjerpet på alle flyplasser i landet, opplyser Turnbull.

– Noen av tiltakene vil være synlige for publikum, andre ikke, sier Turnbull ifølge NBC News.

Trusselnivået opprettholdes

Trusselnivået opprettholdes på et nivå der det anses at det er «sannsynlig» med et terrorangrep, ifølge den australske regjeringen.

Dette er det tredje høyeste nivået på en skala med fem trinn. De to øvre trinnene i skalaen er henholdsvis «forventet» og «sikkert».

Les mer om

  1. Terrorisme
  2. Fly
  3. Australia