Verden

Russland: Høy sannsynlighet for at IS-lederen er død

ISTANBUL (Aftenposten): Det er høy sannsynlighet for at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er død, mener det russiske utenriksdepartementet.

Abu Bakr al-Baghdadi erklærte i juni 2014 at han var leder for alle muslimer. Samtidig ble IS’ såkalte kalifat erklært opprettet. Foto: AP/ NTB scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen

Det russiske utenriksdepartementet melder torsdag at de med høy grad av sikkerhet kan si at lederen for Den islamske staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, er død, melder nyhetsbyrået RIA ifølge Reuters.

Moskva sa i forrige uke at deres styrker kan ha drept IS-lederen under et luftangrep, men Washington meldte at de ikke kunne verifisere noe dødsfall. Vestlige og irakske tjenestemenn mottok meldingen med skepsis.

Viktig moské sprengt i luften

Ryktene om Baghdadis død har vært mange, men har til nå ikke vist seg å bli bekreftet.

Oppfattelsen av at IS synger på siste verset, ble forsterket ved at IS ifølge irakske styrker sprengte den symbolsk viktige Al-Nuri-moskeen og dens skjeve minaret i luften onsdag kveld.

Moskeen er ikke minst kjent som det eneste stedet der Baghdadi har vist seg offentlig og latt seg filme de siste tre årene.

Nyhetsbyrået Amaq, som står IS nært, hevdet onsdag at det var amerikanske bomber som hadde ødelagt moskeen. Amerikanske militære talsmenn benekter at de slapp noen bomber i det aktuelle området da moskeen ble sprengt.

Slik så al-Nuri-moskeen ut etter at den ble sprengt. Foto: AP/ NTB scanpix

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Iraks militære: IS har sprengt symbolsk viktig moské i Mosul

 2. VERDEN

  Syrisk eksilgruppe hevder at IS-lederen er drept

 3. VERDEN

  Russland tror de har drept IS-leder al-Baghdadi

 4. VERDEN

  Et totalknust Mosul feirer seieren over IS

 5. VERDEN

  Ryktene om IS-toppens død har vært mange – og til nå overdrevne

 6. VERDEN

  Iraks statsminister erklærer IS' undergang