Verden

Innbyggere i Texas forbereder seg på det verste. Orkanen Harvey kan bli den verste på 10 år.

Mac Owens (t.v.), Mark Jones og Kelly Owens forbereder seg til ekstremværet som trolig vil ramme Texas. Foto: Eric Gay / AP / NTB scanpix

Det kan bli over 900 millimeter regn og vinden kan komme opp i 55 meter i sekundet.

  • Lorns Bjerkan

Orkanen kan bli den verste i delstaten Texas siden i 2008. Den gang førte orkanen «Ike» til at 195 personer mistet livet og ødeleggelser som kostet nærmere 180 milliarder kroner.

Ventes å treffe land fredag kveld lokal tid

Sent fredag kveld eller tidlig lørdag morgen lokal tid ventes orkanen Harvey å slå inn mot land. Den er fredag kategorisert som en kategori 2-orkan, men det er antatt at den vil øke i styrke og bli en kategori 3-orkan, melder USAs nasjonale orkansenter.

Dette innebærer at orkanen kan forårsake stor skade på moderne boliger, at trær vil blåse over ende og blokkere veier og elektrisitet og vann kan bli slått ut i flere dager.

– Mitt alvorlige budskap til alle texanere er at hvis du bor i et område hvor det er vedtatt evakuering, må du følge rådet og komme deg ut av området som er i fare mens du har mulighet for det, sa Texas` guvenør Greg Abbot i en TV-sendt tale fredag kveld, ifølge Reuters.

Butikker stengte og en strøm av biler kjørte vekk fra kystområdene i Texas etter at myndighetene ba innbyggerne evakuere før orkanen Harvey slår inn. Andre steder i regionen var bensinstasjoner og matvarebutikker fulle av innbyggere som hamstret i frykt for eventuell varemangel i etterkant av orkanen. Den britiske rocke-gruppen Coldplay avlyste fredag en konsert i Houston, og forklarte at de ikke ønsket å sette fansens sikkerhet i fare.

Varslet går på at det kan bli 900 millimeter regn og at vinden kan komme opp i 55 meter i sekundet. Meteorologisk institutt i Oslo opplyser at det kan komme opp mot 1100 millimeter regn onsdag, noe som er like i underkant av rekorden i Norge.

  • Mange forskere er enige: Global oppvarming gir sterkere orkaner

– Kan føre til historisk oversvømmelse

Harvey er ventet å slå inn i området mellom Port O’Connor og Matagorda Bay, som er på sørøstkysten i Texas.

– Den vil roe seg etter den treffer land, og vil føre til nedbør i sørøstlige deler av Texas frem til tirsdag. Det kan potensielt føre til en historisk oversvømmelse, sier Bill Karin, som er meteorolog for NBC News.

– Det er temmelig stressende. Vi prøver å komme ut før stormen. Vi har aldri opplevd en orkan tidligere, sier Corey Martinez, på vei fra hjemmet i Corpus Christi til Dallas.

Det er forventet at orkanen vil føre til storflom i lavlandet i områder som er mer enn 16 mil fra kysten. Blant annet er storbyene Houston, med sine to millioner innbyggere, og San Antonio, med sine 1,5 millioner er innbyggere, utsatt.

Orkanen «Harvey» er på vei inn mot land. Det er ventet at den vil øke inntil kort tid før den treffer land og avta etter dette. Foto: NOAA / Reuters / NTB scanpix

Titusenvis blir evakuert

Titusenvis av husstander blir evakuert. I syv fylker langs kysten er det påkrevd å evakuere i lavtliggende områder. Samtidig uttrykker myndighetene bekymring over at ikke mange nok tar situasjonen alvorlig nok, skriver nyhetsbyrået AP.

Mange evakuerte fra byen Corpus Christi allerede torsdag. Foto: Gabe Hernandez / AP / NTB scanpix

Folk i Corpus Christi står i kø for å gå om bord på en buss. Foto: Courtney Sacco / AP / NTB scanpix

Myndighetene advarer også mot at de ikke kan garantere å redde de som velger å bli igjen.

– Mange folk tenker at stormen ikke vil være en trussel for dem. Vennligst hør på advarslene og evakuer så raskt som mulig, sier Texas-guvernør Greg Abbott til TV-kanalen KPRC.

Trump briefet om situasjonen

Samtidig er det mange som tar advarslene på alvor. I flere amerikanske medier kan man lese om folk som hamstrer varer, folk som barrikaderer huset og som legger ut sandsekker for beskytte eiendommen mot uværet.

I Brownsville fyller innbyggere sandsekker som kan brukes for å beskytte hus som er utsatt for uværet. Foto: Miguel Roberts / AP / NTB scanpix

På Walmart i byen Victoria er hyllene nesten tomme. Her har folk vært for å hamstre for å være best mulig forberedt til orkanen «Harvey». Foto: Nicolas Galindo / AP / NTB scanpix

Over 700 soldater fra nasjonalgarden og en rekke andre redningsmannskaper står i beredskap når orkanen treffer land.

Samtidig vurderer Transportdepartementet i Texas når de skal gjøre veiene som går innover i landet, enveiskjørte.

Også USAs president Donald Trump er blitt orientert om orkanen.

– Han er briefet og vil bli oppdatert etter hvert som stormen utvikler seg, sier Sarah Huckabee Sanders, talsperson i Det hvite hus.

As #HurricaneHarvey intensifies – remember to #PlanAhead. ☑️https://t.co/FMdmvohypy ☑️https://t.co/YL56ldeqoW ☑️ … https://t.co/Cos6udPjUK

Les mer om

  1. Vær