Verden

Polen innskrenker pressefriheten

Polens konservative regjering tok kontroll over statlige medier onsdag etter at nye lover ble hastevedtatt.

Den polske nasjonalforsamlingen har vedtatt en kontroversiell lov som innebærer at regjeringen tar kontroll over mediene.
  • Sigurd Bjørnestad
    Journalist
  • Ntb

Ifølge de nye lovene blir dagens sjefer for de statlige radio— og TV-selskapene sparket med umiddelbar virkning. Sjefene skal heretter kunne både utpekes og sparkes av finansministeren.

Den nye medieloven ble fremmet for nasjonalforsamlingen mandag, og den ble godkjent med 232 mot 152 stemmer.

De høyreorienterte Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) har rent flertall i nasjonalforsamlingen, og dermed kan lover kjøre raskt gjennom.

Bryter pressefriheten

generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund sier loven bryter med pressefriheten.

— Statlig kringkasting er i en særlig utfordrende posisjon fordi den er så nær myndighetene i utgangspunktet. Derfor er det ekstra viktig å være ryddig med prinsippene for pressefriheten her. Det er ikke Polen, sier hun.

Kritikk fra EU

EU har kommet med sterk kritikk av utviklingen i Polen etter at Lov- og rettferdighetspartiet sikret seg rent flertall i valget på ny nasjonalforsamling i oktober. EU-parlamentets president Martin Schulz hevder landet beveger seg på samme kurs som diktatoriske regimer.

Stavrum sier den nye polske loven er verre enn det som kan kalles uryddig praksis.

- Polske myndigheter ønsker ikke å være ryddige. De ønsker bevisst å ta kontroll over den statlige kringkastingen, sier hun.

Misfornøyd justisminister

Stavrum ser også en linje til Norge.

— I årskavalkadene som ruller nå, blir det rippet opp i justisminister Anders Anundsens skrytevideo. Hans video er en flik av den misnøyen myndighetene viser med den frie pressen, sier hun.

Stavrum sier europeiske presseorganisasjoner er vaktsomme for tiden. Også andre land forsøker å bergrense pressefriheten.

— Vi følger nøye med på det som skjer i Ungarn, sier hun.

I nasjonens interesse

— De statlige mediene svikter sine forpliktelser overfor nasjonen, sa parlamentsmedlem Elżbieta Kruk fra Lov- og rettferdighetspartiet i det polske parlamentet.

- I stedet for å skape et medievern for de polske nasjonale interessene, sympatiserer journalistene med negative meninger om Polen, sa hun ifølge nettstedet Politico.

Lov- og rettferdighetspartiet har også vedtatt lover som fjerner kravet til at toppjobber i byråkratiet skal lyses ut. Kritikerne sier dette gir partiet større muligheter til å sette sine egne folk inn i toppjobbene.

I Polen foregår det også en kamp for å holde de høyeste domstolene uavhengig av myndighetene.

Les også

  1. Tyskland og EU kolliderer | Nils Morten Udgaard

  2. Polen leder nei-fronten mot flyktninger i EU

  3. Polens valgvinner vil utlevere Polanski

  4. Er Polens neste statsminister James Bond eller Bonds jente?

  5. Polen har 38 millioner innbyggere. 0,2 prosent er utlendinger.