Verden

Flyktingeleiren Yarmouk har ikke mottatt forsyninger på over ti dager: - Må spise dyrefôr og blader fra trærne

Den beleirede flyktingeleiren Yarmouk har ikke mottatt forsyninger på over ti dager.

Sivile i Yarmouk sulter ihjel etter måneder med beleiring av syriske sikkerhetsstyrker. Køene var lange da FNs organisasjon for palestinske flyktninger delte ut mat. Nå er maten ved å ta slutt.
  • Ingeborg Senneset
    Ingeborg Senneset
    Journalist

I flyktningeleiren Yarmouk i utkanten av Damaskus, der anslagsvis 17.000-20.000 sivile har vært beleiret av Assad-regimets sikkerhetsstyrker det siste året, har frivillige og helsepersonell kun tidvis fått tilgang for å frakte inn mat og medisiner. I januar var det et halvt år siden de sist fikk noe humanitær hjelp.

Søndag var leiren i ferd med å gå tom for mat.

Det var søndag over ti dager siden forsyninger har sluppet inn i Yarmouk, og syriske myndigheter ventes ikke å la ny nødhjelp bli levert i løpet av påskehelgen. Det skriver The Observer.

De sivile i leiren spiser ifølge avisen blader fra trærne og dyrefôr. Hva annet kan de gjøre?

Desperat situasjon

Talsmann for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA), Chris Gunnes, sier i enoffisiell uttalelse at situasjonen i Yarmouk er desperat. 17. april var den niende dagen på rad de ikke kunne dele ut mat i leiren.

— Matpakkene våre varer ti dager, så om omkring 36 timer har ikke folk mer mat fra FN, sa Gunnes. De 36 timene er over for lengst.

Hjelpeorganisasjonen krever at trygg og kontinuerlig adgang for humanitær hjelp sikres.

— UNRWA krever at alle parter sørger for at volden opphører og at konflikter løses med utelukkende fredelige midler.

Skviser livet ut av flyktningene

Yarmouk er opprinnelig et område for palestinske flyktninger fra 1948, men har siden borgerkrigen startet også huset syrere på flukt i eget land. Under beleiringen har skoler, sykehus og bygninger som har vært tilholdssted for internt fordrevne blitt bombet.

Amnesty-rapporten«Squeezing the lift out of Yarmouk: War crimes against besieged civilians» beskriver situasjonen for palestinske og syriske sivile i leiren.

Ifølge rapporten lider minst 60 prosent av menneskene der av underernæring.

Folk hadde i mars ikke spist frukt eller grønnsaker på månedsvis, og familier ble tvunget til å spise hunder og katter.

I underkant av 200 personer har mistet livet i leiren siden juli 2013, da tilgangen på mat og medisiner ble begrenset av regjeringsstyrkene. Rapporten konkluderer med at folk har omkommet som direkte følge av mangel på mat og medisiner.

Les også:

Les også

Gjennomfører operasjoner i lyset fra mobiltelefon

Krigsforbrytelser

Seniorrådgiver i Amnesty International, Ina Tin, påpekte i etterkant av rapporten at syriske regjeringsstyrker begår krigsforbrytelser ved å bruke utsulting av sivile som et våpen i krigføringen.

Anslagsvis 150.000 har til nå mistet livet i borgerkrigen i Syria, som startet 15. mars 2011. 2,5 millioner har flyktet ut av landet, og 6,5 millioner er internt fordrevet.

Redd Barna-rapporten «A devastating toll» anslår i tillegg at omkring 4400 barn har dødd i påvente av behandling for kroniske sykdommer som kreft, astma, epilepsi og diabetes.

Les også:

Les også

Du passerer et barn som er i ferd med å drukne. Vil du redde det, eller gå videre?

Verdenssamfunnet svikter

President i Røde Kors Sven Mollekleiv mener at verdenssamfunnet svikter Syria både politisk og humanitært.

— Våre frivillige forteller om grusomme møter med foreldre som ikke har nok mat til barna sine, sa han i enpressemelding i mars i år.

Så mange som tre millioner syrere antas å befinne seg i områder som har vært beleiret i lang tid, og der tilgangen på nødhjelp er svært begrenset.

Se Aftenpostens dokumentar:

Les også

  1. Du har flyktet fra Syria - dette møter deg