Verden

Valgkamp med lik i lasten

Imelda Marcos vil gjøre comeback i filippinsk politikk. Hennes viktigste støttespiller ligger nedkjølt i en glasskiste, 21 år etter sin død.

Tidligere førstedame Imelda Marcos ved glasskisten med ektemannen Ferdinand Marcos i Batac på Filippinene.
  • Blaine Harden

Det vokslignende liket til Ferdinand Marcos, som har vært død i 21 år og som holdes nedkjølt i en glasskiste her i hans gamle hjemby, har tatt del i Filippinenes politiske sirkus.

I den kaotiske valgkampen forut for valget den 10. mai kjemper 85000 kandidater om 17000 posisjoner, alt fra byråd til presidentembetet. Politisk vold har allerede krevd 80 menneskeliv og familier som lenge har hatt makten i landet forsøker å skaffe seg en fordel.

Det er derfor liket til den tidligere presidenten har gjort en liten kjendisopptreden for å skaffe publisitet til den oppfinnsomme enken Imelda. Den tidligere førstedamen – som i stor grad ble berømt for sine mange pensko og hvis fornavn ble synonymt med grådighet – er 80 år gammel og forsøker enda en gang å bli valgt inn i politikken, sammen med sønnen, datteren og en betydelig andel mindre kjente Marcos-slektninger.

–Vennene mine tullet med meg om at «Fru Marcos, du har mange skjønne prosjekter, men det beste er din ektemann», sa hun i et intervju denne uken.

–Han er død, men han ser ut som om han sover.

Såpeopera.

Valget i Filippinene domineres av personligheter, det er en slags nasjonal såpeopera der grensen mellom det å være kjent og beryktet til tider ser ut til å viskes ut. Da Imelda nylig kysset kisten til ektemannen foran et kobbel med fotografer, lå det derfor en kald, men fengslende politisk logikk bak.

Det får navnet Marcos til å bli et tema blant landets 50 millioner registrerte velgere, hvorav mange er for unge til å huske årene med unntakslover, korrupsjon og undertrykking som fulgte med kjendisparet.

Imelda har en plan for hva hun etter valget skal gjøre med de nedkjølte levningene etter ektemannen, som flyktet til USA i 1986 etter et «folkelig opprør». Hun håper at han skal bli begravet på en kirkegård for nasjonale helter i hovedstaden Manila.

Ferdinand Marcos døde i eksil på Hawaii, der han ble lagt i et nedkjølt gravhvelv. Fire år senere ble det gitt tillatelse til at liket kunne flyttes til Filippinene. Liket ligger nå i et gravmæle ved siden av familien Marcos’ hjem, mens høy og kontinuerlig korsang spilles i bakgrunnen.

–Jeg kommer for å se på ham så ofte jeg kan, sa Imelda.

Statsbegravelse?

Corazon Aquino, som etterfulgte Ferdinand Marcos som president og som døde i fjor, var den første til å si nei til en statsbegravelse for ham. Hun kom til makten etter at hennes ektemann, opposisjonslederen Benigno Aquino Jr. ble myrdet av militære på flyplassen ved Manila i 1983. Aquino holdt fast ved at drapet ble beordret av Ferdinand Marcos. Siden den gang har en statsbegravelse vært en politisk umulighet. Inntil valgkampen nå i 2010.

Milliardær og senator, Manuel Villar Jr., som ligger på annenplass på meningsmålingene i presidentvalgkampen sier han er åpen for ideen.

En kandidat som representerer partiet til sittende president, Gloria Macapagal Arroyo, har også sagt at han vil vurdere det.

Den ledende kandidaten er imidlertid klart imot, og som mange saker som har dratt ut i lang tid i Filippinene, så kan det knyttes til hans familie. Vedkommende er nemlig senator Benigno «Noynoy» Aquino III, sønn av Benigno og Corazon.

Morens dødsfall i august utløste en flom av følelser blant velgerne, noe som resulterte i at «Noynoy» Aquino plutselig fikk sin status hevet fra å være en lite bemerket folkevalgt til en presidentkandidat som ifølge de siste meningsmålingene har fått «stor tillit» fra syv av ti velgere.

Flere glasskister.

I stuen i Marcosfamiliens hjem svarer Imelda at hun knapt var overrasket over Aquino-familiens standpunkt. Kledt i sort, med rødlakkerte tånegler innsatt med sølvglitter, inviterte Imelda reporterne med seg for å se på et annet lik. Hun kom kjørende i en skuddsikker terrengbil.

Anledningen var en vake for en av Marcos-familiens politiske koordinatorer som hadde blitt skutt og drept sist søndag. Det har skjedd fire slike politiske drap i år i Ilocos Northe-provinsen, en region som i årtier har vært dominert av Marcos-familien.

Den drepte var Andres M. Peralta (41). Familie og venner var samlet rundt glasskisten i stuen da Imelda ankom med et dusin journalister. Hun trøstet enken, klemte barna, lyttet alvorlig til sørgesanger og holdt en improvisert pressekonferanse i stuen, med kisten i bakgrunnen.

–Se på barna, sa hun med tårer i øynene da hun pekte på ungdommene ved kisten.

Marcos-visjonen.

Hun ble spurt om hvorfor hun stiller til valg igjen. Etter å ha vendt tilbake til Filippinene fra eksil i 1991, forsøkte Imelda å bli valgt til president to ganger, med svært liten suksess. Men hun ble valgt inn i kongressen i 1995, som representant for et distrikt på Leyte, øya hun kommer fra. Menneskene der hadde klart seg bra under ektemannens styre, med generøse statlige bevilgninger til veier, skoler og kraftanlegg.

–Jeg driver valgkamp for å bli en mor som ikke bare tjenestegjør, men som også elsker, svarte Imelda.

Hun forsøker å bli valgt til en plass i kongressen som blir ledig etter hennes sønn, Ferdinand «Bongbong» Marcos Jr., som forsøker å bli valgt til det nasjonale senatet. Datteren Imee stiller til valg som provinsguvernør mot den nåværende guvernøren, som er Imeldas nevø.

Hvorfor er det så mange medlemmer av Marcos-familien som forsøker å bli valgt til offentlige verv? ble det spurt.

–Vi kan gjeninnføre visjonen til Ferdinand, sa hun. –Dette landet kan bli storslått igjen.

Norsk enerett: Aftenposten

Noen av Imelda Marcos sko fra samlingen på 3000 par, har fått plass i Marikina skomuseum i Manila.