Taliban garanterer at alle med norske reisedokumenter får dra ut

Taliban sier at alle utlendinger og afghanere med reisedokumenter fra USA, Norge og en rekke andre land, vil få forlate Afghanistan.

Sivile fra Afghanistan om bord i et av Forsvarets transportfly før takeoff fra Hamid Karzai International Airport i Kabul tirsdag 24. august.

Det gjelder dermed både norsk-afghanere med norsk statsborgerskap og afghanske borgere med norske reisedokumenter.

Det kommer frem i en uttalelse fra amerikanske myndigheter og drøyt 100 andre land. Utenriksdepartementet bekrefter at Norge er ett av landene.

– Vi har fått forsikringer fra Taliban om at alle utlendinger og alle afghanske borgere med reisedokumenter fra våre land, vil få lov til reise ut av landet, heter det i uttalelsen.

Det vises til at Taliban også har gitt offentlige uttalelser som bekrefter dette. I uttalelsen nevnes afghanere som har jobbet med noen av landene eller som frykter for livet under Taliban.

Følger med på Talibans løfter

Utenriksdepartementet bekrefter uttalelsen og viser til utenriksminister Ine Eriksen Søreides uttalelser på Helgemorgen i P2 i helgen.

– Vi har et håp om at den sivile flyplassen etter hvert kan åpne og at det vil gå sivile fly, slik at afghanere trygt kan forlate landet. Det har vært en tydelig beskjed vi har gitt til Taliban, om at de som ønsker det må få reise trygt ut, sa Søreide der.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide på en pressekonferanse etter terrorangrepet på Kabuls flyplass.

Søreide har også gjentatte ganger understreket at Norge og andre land nå følger nøye med på om Taliban holder det de lover etter at gruppen tok makten i Kabul.

Det gjelder både løfter om at Taliban ikke vil gå til hevnangrep mot folk som har jobbet for Nato, at kvinner skal få rettigheter og garantier som den som er gitt til USA, Norge og de andre landene om utreise.

– Vi ser nå at mange av de riktige tingene sies, men det gjenstår å se om det følges opp i praksis, har Søreide sagt.

Fortsatt nordmenn igjen

Etter terrorangrepet på flyplassen torsdag, tilbyr UD nå ikke lenger assistert utreise for dem som ønsker det.

– Den brutale situasjonen er at ikke alle som ønsker å forlate Afghanistan, kommer seg ut nå. Det er fortsatt norske borgere i Afghanistan som har ønske om å bli hjulpet ut, og også andre personer vi vil gi beskyttelse, sa Søreide på en pressekonferanse etter terrorangrepet torsdag.

Eksplosjonene på flyplassen i Kabul torsdag har gjort situasjonen enda mer kaotisk enn den allerede var.

– Vi avslutter ikke arbeidet, men det er helt urealistisk nå å skulle gi et håp om at det finnes en rask løsning for de som ikke kommer seg ut, sier utenriksministeren.