Bilder fra krigen i Ukraina – dag for dag

Det kommer sterke bilder fra nyhetsbyråene og på sosiale medier hver dag. Angrep, ødeleggelser og håp dokumenteres og deles. Her kan du se nyhetsbilder fra de første dagene av krigen i Ukraina. Følg dekningen videre på ap.no.

Søndag 13. mars.

Søndag gjennomførte Russland for første gang et massiv angrep helt vest i Ukraina. Minst 35 mennesker ble drept i et angrep mot Javoriv militærbase. FN sier nå at over 2,7 millioner mennesker har flyktet fra Ukraina.

Minst 35 mennesker ble drept i det russiske angrepet mot Javoriv-basen natt til søndag.

Lørdag 12. mars

Russiske styrker fortsetter å presse på mot Kyiv. For første gang kommuniserte Ukraina hvor mange soldater de hadde mistet i kampene med Russland: 1300. FN sa at 579 sivile så langt er bekreftet drept, men at det reelle talet er langt høyere.

Samtidig fortsetter flyktningstrømmen over grensen til nabolandene.

En mann sitter i et bomberom i Irpin, nordvest for Kyiv.

Fredag 11. mars

Den mye omtalte russiske kolonnen har begynt å rulle fremover, og sprer frykt. Det er all grunn til å forvente en kraftig opptrapping av bombardementet mot de store byene i Ukraina.

61 år gamle Volodymyr og sønnen Jaroslav (23) sier adjø til slektninger, kone og tre barn på jernbanestasjonen i Kyiv fredag. Voksne menn kan ikke dra ut av landet, og må bli igjen for å kunne kjempe mot russerne.

Torsdag 10. mars

Den russiske beleiringen og angrepene på byen Mariupol har ført til voldsomme tap og lidelser for byens innbyggere. Krigen i Ukraina er nå inne i sin tredje uke uten at de russiske målene er nådd.

Bombingen av et barnesykehus i byen Mariupol ved Svartehavet har opprørt en hel verden.

Onsdag 9. mars

Ukraina begraver sine døde. FN melder om tap av 474 sivile liv så langt i krigen, men tallene er trolig høyere. Det ukrainske militære har ennå ikke meldt inn egne tapstall.

Ukrainske soldater svøper flagget over en drept kamerats kiste under en begravelse i Kyiv.

Tirsdag 8. mars

Den russiske fremrykkingen langs bakken i Ukraina går sakte. Strømmen av flyktninger øker og antatt omkomne stiger etter nattens russiske bombing fra fly og med artilleri.

Snøen laver ned over Irpin på kvinnedagen mens innbyggerne evakueres mot hovedstaden Kyiv.

Mandag 7. mars

Den russiske krigføringen mot Ukraina fortsetter med uforminsket styrke. Forsøk på våpenhvile brytes, og stadig flere sivile mister livet. Innbyggerne forsøker desperat å slippe unna mens presset mot de store byene øker time for time.

En tung vei ut av Irpin. For mange av innbyggerne er det lite eller ingenting igjen av hjemmene.

Lørdag 5. mars


Lørdag er den strategisk viktige havnebyen Mariupol sørøst i Ukraina er avsperret av russiske styrker, ifølge byens ordfører Vadym Boitsjenko.

Mens i den andre viktige havnebyen Kherson, som allerede er under russisk kontroll, har flere av byens innbyggere demonstrert utenfor regionens hovedkvarter. Der skal russiske styrker ha innlosjert seg, ifølge regionens guvernør.

Lørdag dukket det opp flere videoer av demonstrasjonen i den viktige havnebyen. Aftenposten har verifisert at videoen er filmet i Kherson.


Fredag 4. mars

Krigen fortsetter med store tap og skader over hele Ukraina. I natt angrep russiske styrker landets største atomkraftverk. De store byene forbereder seg på nye harde kamper.

Bombingen av byen Irpin utenfor Kyiv i natt førte til store skader.

Torsdag 3. mars

Russlands invasjon av Ukraina fortsetter med uforminsket styrke. Hovedstaden Kyiv forsvarer seg mot inntrengerne, og forbereder seg på hardere kamper etter hvert som den russiske hovedstyrken nærmer seg byen. Flere Ukrainske byer er omringet.

En kvinne har falt i skinnegangen på jernbanestasjonen i Kyiv under et forsøk på å komme seg ut av hovedstaden.

Strømmen av mennesker som ønsker å forlate Ukraina øker. I byen Lviv har et teater åpnet dørene for internt fordrevne på flukt fra krig i eget land.

Skuespillere ved teateret Les Kubas i Lviv trøster hverandre mens lokalene fylles opp av ukrainere med behov for mat, omsorg og husly.

Hver dag forlater tusenvis hovedstaden Kyiv mens ødeleggelsene og vaktholdet rundt og inne i byen fortsetter.

Et farvel fra perrongen i Kyiv idet toget setter kurs for Lviv.

Onsdag 2. mars

Kampene rundt de største byene i Ukraina hardner til. De russiske invasjonsstyrkene utvider arsenalet, men blir møtt med innbitt motstand over hele landet.

En kvinne forsøker å komme seg ut av Kyiv mens det russiske angrepet mot byen øker i styrke.
Uidentifiserte prorussiske soldater har posisjonert seg ved byen Nikolajeva i Donetsk-regionen.

Også øst i Ukraina fortsetter kampene for fullt. Sivile i Donetsk-regionen påføres store lidelser mens russiske og prorussiske styrker presser sørover mot Mariupol.


Tirsdag 1. mars

Ukrainas nest største by Kharkiv er under sterkt russisk press. Kharkiv-regionens administrasjonsbygg i byens sentrum ble i dag tidlig truffet av en russisk rakett. Bildene viser store ødeleggelser.

Ukrainske redningsmannskaper har tatt seg inn i administrasjonsbygningen i Kharkiv etter dagens rakettangrep.

Bombet bro og bolighus i Kyiv

Presset mot Kyiv øker time for time, og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj understreker hvor viktig det er å holde hovedstaden. Byen forbereder seg på et nytt angrep.

Innbyggere i Kyiv tar seg over en elv på restene av en sprengt bro.