Journalister drept i Irak

To journalister fra TV-kanalen CBS ble drept i et bombeangrep i Irak da de skulle lage en sak i forbindelse med den amerikanske minnedagen for falne soldater mandag.

Kameramannen Paul Douglas og lydmannen James Brolan ble drept og korrespondenten Kimberley Dozier ble skadet i et angrep som var rettet mot en amerikansk militærpatrulje.

Forsiktige optimister

Tilstanden til Dozier skal være kritisk, ifølge CBS. Hun ble mandag operert ved et militært sykehus i den irakiske hovedstaden Bagdad, og legene var forsiktig optimistiske.

Ifølge CBS reiste journalistene sammen med militærpatruljen for å lage en såkalt rutinesak om amerikanske soldater i forbindelse med at det var Memorial Day i USA, en minnedag for falne soldater.

De tre skulle bare være ute noen timer, for så å dra tilbake til CBS"; kontor i Bagdad for å gjøre ferdig saken.

— Fryktelig tap

— Dette er et fryktelig tap for CBS News, sa lederen av nyhets- og sportsavdelingen i CBS, Sean McManus i en uttalelse.

— Kimberly, Paul og James var veteraner i å rapportere fra krigssituasjoner og de viste mot og engasjement hver eneste dag. De har alltid meldt seg frivillig til farlige oppdrag og var uvurderlige i vårt forsøk på å bringe nyheter til det amerikanske publikum, forsatte McManus.

Mer enn 70 journalister er blitt drept i Irak siden den amerikanske invasjonen i 2003, og konflikten er blant de mest dødbringende for journalister siden andre verdenskrig.

En amerikansk soldat og en sivil iraker som jobbet med militærpatruljen ble også drept i angrepet, og seks amerikanske soldater ble såret. Bombeangrepet var et av de mer dødbringende amerikanske styrker har vært utsatt for på en stund.

Angrepet var ett av flere bombeangrep som til sammen krevde over 50 menneskeliv i det krigsherjede landet mandag.

Lydmannen James Brolan (t.v.) og kameramannen Paul Douglas (t.h) ble drept og korrespondenten Kimberley Dozier (i midten) ble kritisk skadet.