Verden

Landet synker. Og innbyggerne krymper.

Etter 150 år med vekst har nederlenderne stagnert. Og nå går det nedover med treskofolket.

Nederlenderne er blitt lavere med årene.
  • Bjørn Egil Halvorsen
    Bjørn Egil Halvorsen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Landets bravader på skøytebanen kan forklares med kanalløp og årelange tradisjoner. Fremgangen på fotballbanen knyttes ofte opp mot «oppfinnelsen» av totalfotball, Johan Cruyff og trolig en haug andre ting.

Men én særegenhet ved det nederlandske folk har forskerne aldri kommet helt til bunns i: høyden deres.

Nederlenderne har vokst jevnlig i 150 år, og har status som verdens høyeste folk. Posisjonen har de hatt siden 1950-tallet. For eksempel er hele 1 av 5 nederlandske menn over 1,90.

700.000 analysert

I 1980 var gjennomsnittshøyden for 19 år gamle menn på 183,9 cm og 170,7 for 19 år gamle kvinner. Men nå peker pilene nedover, rapporterer CNN.

Kanalen gjengir en studie gjennomført av det nederlandske statistikkbyrået i samarbeid med helsemyndighetene. Denne viser på at både kvinner og menn i gjennomsnitt er blitt kortere – sammenlignet med forrige generasjon.

Nedgangen er på 1 cm for menn og 1,4 cm for kvinner. Studien er basert på selvrapporterte data fra mer enn 700.000 nederlendere.

Om man ser på høyderangeringen i verden gjennom historien, har nederlenderne klatret i kampen om å være den høyeste befolkningen blant 200 land fra 1900 til 2000:

Men nå skjer det altså et eller annet.

Oversikten under viser gjennomsnittlig høyde blant nederlandske 19-åringer født mellom 1930 og 2001 (de som er født i 2001, var altså 19-åringer i 2020):

Forklares dels med innvandring

Ifølge studien kan nedgangen delvis forklares med økt innvandring fra mer kortvokste folkeslag. Men forskerne så også krympetendenser i grupper med nederlandskfødte foreldre og besteforeldre.

Dette er ikke den første studien som viser lignende tendenser. Tidligere forskning har pekt på mer plantebasert kosthold som en mulig forklaring, ettersom animalsk protein kan virke vekstfremmende. Samtidig antyder andre studier at en moderne livsstil, økt forekomst av fedme og tidligere pubertet er relatert til lavere vekst, ifølge en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Pedriatic Research.

Uansett: Toppen kan være nådd.

Les også

  1. Norske ungdommer er ikke lenger blant verdens høyeste

Les mer om

  1. Nederland
  2. Helse
  3. Innvandring