Island velger ny nasjonalforsamling – den uvanlige regjeringskoalisjonen kan miste flertallet

Velgerne på Island skal lørdag peke ut den nye sammensetningen av Alltinget, landets nasjonalforsamling.

Statsminister Katrin Jakobsdottir fra De venstregrønne frir til velgeren via en plakat med påskriften «det er ikke en tilfeldighet at fødselspermisjonen nå er 12 måneder» i Reykjavik. Men etter at partiet hennes gikk i regjering, har hun fått en ny konkurrent på venstre flanke.

De første resultatene er ventet kort tid etter at valglokalene stenger kl. 22 lørdag, mens det endelige resultatet er forventet søndag morgen.

Alltinget har 63 seter, og det kreves dermed minst 32 mandater for å ha flertall. Eksperter regner med et tett løp og tror den neste regjeringen kommer til å bestå av en koalisjon bestående av fire til fem partier fra sentrum-venstre.

Landet med 360.000 innbyggere har vært styrt av statsminister Katrín Jakobsdóttir de siste fire årene. 45-åringen er populær, men partiet De venstregrønne har mistet oppslutning som følge av at hun dannet en uvanlig koalisjon etter valget i 2017.

Ifølge målinger ligger de an til å bli partiet med størst nedgang.

Regjeringen består i dag av Selvstendighetspartiet, De venstregrønne og Fremskrittspartiet. Partiene kan til dels sammenlignes med henholdsvis Høyre, SV og Senterpartiet i Norge.

Også Selvstendighetspartiet har tapt kraftig på regjeringsdeltagelsen, mens Fremskrittspartiet ligger an til å gå frem. En meningsmåling foran dagens valg viser at de tre regjeringspartiene likevel bare er ett mandat unna flertall sammen i Alltinget på nytt.

Har fått ny konkurrent til venstre

Hele ni partier ligger an til å dele på de 63 mandatene i Alltinget. Blant dem er to relativt ferske partier.

Gunnar Smári startet Sosialistpartiet i 2017. Nå er de på vei inn i parlamentet.

Sosialistpartiet ble dannet i 2017 av avisredaktør Gunnar Smári og har på rekordtid bygget seg opp som en konkurrent på venstre flanke til statsministerens parti. De stiller til sitt første valg og ligger an til å klare sperregrensen på 5 prosent, ifølge målinger. De kan sammenlignes med Rødt i Norge.

Det populistiske Folkepartiet, som politisk er sentrum-høyre og mangler en klar norsk parallell, stilte til sitt første valg i 2017 og klarte sperregrensen. Etter fire år i opposisjon ligger de an til å doble stemmetallet sitt.

Populær statsminister

Katrín Jakobsdóttir er fortsatt den mest populære statsministerkandidaten, ifølge statskringkasteren RÚV. Hele 36 prosent vil at hun skal fortsette som statsminister, tross at partiet hennes går tilbake.

– Hun er en veldig populær statsminister, selv hos folk som ikke stemmer på hennes parti, sier statsviter Eva Heida Önnudóttir ved universitetet i Reykjavik til nyhetsbyrået DPA.

Takket være Islands avsidesliggende plassering klarte øya seg langt bedre i koronapandemien enn andre land i Europa. Helse var like fullt et viktig tema i valgkampen, over ett år siden pandemien ble erklært, sammen med klimaendring og miljø.