Verden

Dronning Elizabeth deltok i første offentlige arrangement på månedsvis

Dronning Elizabeth deltok tirsdag i en minnestund for sin avdøde ektemann prins Philip. Det var hennes første store offentlige arrangement siden i fjor.

Dronning Elizabeth blir geleidet inn i kirken av sønnen, prins Andrew. I motsetning til de andre familiemedlemmene, ankom dronningen skjermet gjennom en sideinngang.
  • NTB-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det britiske kongehuset bekreftet først to timer før minnegudstjenesten tirsdag at monarken ville være til stede. Dronningen brukte stokk da hun ankom kirken.

Den 95 år gamle dronningen fyller 96 neste måned. Hun har ikke deltatt på arrangementer utenfor Windsor Castle siden oktober. Da ble hun lagt inn på sykehus på grunn av sykdom. Dronning Elizabeth har også vært smittet av koronaviruset tidligere i år.

Dette, i tillegg til problemer med å gå og stå oppreist, gjorde at dronningen valgte å melde avbud til Commonwealth Day-gudstjeneste i siste liten 14. mars.

Under markeringen satt dronningen ved siden av sønnen og tronarvingen, prins Charles. Flere medlemmer av den britiske kongefamilien og politikere deltok også i minnegudstjenesten. Den fant sted i Westminster Abbey i London.

Prins Harry og hans familie hadde imidlertid ikke tatt turen fra USA.

Ble geleidet av skandaleprinsen

Under minnestunden var dronning Elizabeth, som feirer sitt 70. år på tronen, til tider tydelig preget da hun mintes sin ektemann gjennom over 73 år.

Med seg hadde hun sønnen prins Andrew, som geleidet sin mor inn i kirken. Det var første gang den skandaleforfulgte prinsen viste seg offentlig etter forliket i overgrepssaken i februar.

Virginia Giuffre, tidligere kjent som Virginia Roberts, anklaget prinsen for flere seksuelle overgrep mot henne i 2001, da hun var 17 år og mindreårig i henhold til amerikansk lov.

I midten av januar ble det kjent at prins Andrew ga fra seg kongelige og militære titler, og ikke lenger får bruke «Hans Kongelige Høyhet».

– Hun (dronningen) har vært tydelig på at Andrew kan delta og har en rolle i familiebegivenheter, uttalte BBCs tidligere kongehus-korrespondent Peter Hunt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han vektla også at prinsen blankt har avvist anklagene.

Dronning Elizabeth ankommer minnestunden for sin avdøde ektemann prins Philip i Westminster Abbey.
Dronningen holdt en tale for sin avdøde ektemann under minnegudstjenesten.

Kong Harald meldte avbud etter smitte

Prins Philip døde i april i fjor. På grunn av de gjeldende koronarestriksjonene i England på den tiden var kun den aller nærmeste familien til stede i bisettelsen hans.

Bildene av dronning Elizabeth som satt alene under markeringen ble nærmest et symbol på koronapandemien i Storbritannia.

Den britiske kongefamilien sitter på første rad under tirsdagens minnegudstjeneste for prins Philip, som døde i april i fjor. Dronning Elizabeth sitter helt til venstre sammen med prins Charles. Nærmest midtgang sitter prins Andrew ved siden av sin bror, prins Edward.
Dronning Elizabeth blir hjulpet inn i bilen av prins Andrew etter minnegudstjenesten i Westminster Abbey. Ferden gikk ifølge flere medier til Windsor Castle, fire mil utenfor London.

I tirsdagens minnegudstjeneste var imidlertid kongelige fra en rekke land til stede. Ifølge AFP var det ca 1800 personer til stede

Kong Harald og dronning Sonja skulle egentlig delta, men måtte melde avbud da kongen fikk påvist koronasmitte.

Les også

  1. En dårlig uke ble med ett enda verre for dronning Elizabeth

  2. Elizabeth med sterkt ønske: Vil at Camilla blir dronning når Charles blir konge

Les mer om

  1. Dronning Elizabeth
  2. Prins Philip
  3. Kongelige